Smokie – If You Think You Know How to Love Me

Smokies første glimt av suksess, kom helt på tampen av glam-bølgen. Det kunne også tydelig høres på bandets to første utgivelser.

Arkivfoto

Chris Norman, Alan Silson og Terry Uttley var bare fjorten år gamle da de dannet sin første gruppe hjemme i Bradford. I 1965 endte de opp som The Yen og fikk tross alderen, en rekke spillejobber på småklubber rundt byen.

Etter endt skolegang brøt det hele sammen og bandmedlemmene forsøkte seg i andre grupper. Et av disse var The Black Cats, som i 1968 ble omdøpt til The Elizabethans da de tre vennene noe tilfeldig igjen var å finne i samme band.

Trommis på denne tiden var Ron Kelly, som noen år tidligere nettopp hadde vært en viktig brikke i å inspirere Norman og kameratene til å starte et band.

Dette året ble de også musikere på fulltid, og de skrapte sammen nok interesse til noen plateinnspillinger – uten at noen som helst utenfor Bradford reagerte. RCA fanget deretter kvartetten i 1970, og bandnavnet ble forandret til Kindness. Første single for RCA ble til de grader en fiasko, slik at de rekordraskt ble droppet av selskapet.

Neste forsøk var Decca. Om ikke oppholdet der ble noe mer suksessfullt, førte de imidlertid til et oppdrag som backingband for Peter Noone fra Herman Hermit’s.

Noen historier sier at bandet og Noone på ingen måter fant tonen, men engasjementet førte dem til Frankfurt der de omsider ble introdusert for glamrockens fremste bakmenn, Nicky Chinn og Mike Chapman.

Ron Kelly trakk seg fra bandet omtrent på samme tid, og ble erstattet av Pete Spencer. Bandnavnet ble igjen forandret, denne gang til Smokey – og de ble etter mange overtalelser signert til Chinn og Chapmans etikett RAK.

Smokeys debut ble Pass it Around i februar 1975. Som med de kommende utgivelsene, var albumet en miks mellom bandmedlemmenes låter og noen originalskrevne Chinn/Chapman-komposisjoner. Stilen var en miks mellom erkebritisk gitarrock og elementer fra glambølgen.

Dessverre for Smokey ble tittelsporet bannlyst av BBC, grunnet «mistanker» om marihuana-flørt i teksten. Både single og album strandet dermed langt nede på listene, men den solgte tross alt noe bedre enn tidligere forsøk.

Smokey og Chinn/Chapman ga seg derimot ikke, og deres neste forsøk utgitt høsten 1975, albumet Changing All the Time, skulle bli et fint gjennombrudd. Denne ble frontet av If You Think You Know How to Love Me, som langt på vei staket ut veien for det kommende Smokie-soundet.

Også single nummer to, Don’t Play Your Rock ‘n Roll To Me gjorde det bra.

På tampen av året ble også bandnavnet modifisert fra Smokey til Smokie, for å unngå eventuelle misforståelser til Smokey Robinson. Da var bandet allerede store i Tyskland, og med platesalget godt i gang også i Norge og hjemlandet, var det duket for en rekke fine Smokie-år fremover.


SMOKEY
If You Think You Know How to Love Me
(Nicky Chinn/Mike Chapman)
1975 RAK
Produsert av Mike Chapman & Nicky Chinn
Utgitt på albumet Changing All the Time