Steve Harley & The Cockney Rebel – Make Me Smile (Come Up and See Me)

Nordmenn svelget ikke alt som kom over Nordsjøen. Vi svelget for eksempel aldri Steve Harley, selv om hans Cockney Rebel og Make Me Smile ble godt kjent gjennom en Lotto-reklame tre tiår senere.

Låten var en nummer 1 på de britiske listene, og den var produsent Alan Parsons andre store suksess etter Pilots Magic.

Steve Harley, som egentlig het Stephen Malcolm Ronald Nice, var fra London og født der i 1951. Han vokste opp med fire år på sykehus grunnet polio, men var ikke sykere enn han tidlig lærte å spille seg gitar. Da han var sytten startet han som journalist, samtidig som han spilte på klubber og barer, for det meste innen folk-sjangeren.

The Cockney Rebel ble startet i 1971 da han møtte fiolinisten John Crocker, men besetningen ble aldri stabilisert og bandet var i det hele tatt Harleys soloprosjekt.

Dette til tross, Harley fikk platekontrakt med EMI og brukte to album til å få stor suksess på de britiske listene. I 1974 gjorde både Judy Teen og Mr. Soft det svært så bra, og la grunnlaget for listetopperen Make Me Smile året etter.

Suksessen ble imidlertid kortvarig, og det ble kun en topp 10-single til med Here Comes The Sun. I 1977 var hele prosjektet historie.

Harley forlot aldri musikken, og jobbet seg sakte inn som låtskriver og studiomusiker – særlig innen musikalsjangeren. I 1987 var han tilbake høyt på listene, da han sammen med Sarah Brightman frontet studioinnspillingen av Phantom of the Opera. Han medvirket også flere ganger som vokalist for Alan Parsons Project.

Steve Harley gikk bort i mars 2024.

The Cockney Rebel har vært gjenforent til flere små turneer siden, med Harley som eneste faste medlem. Han ble også en kjent radiostemme på BBC Radio 2, der han i et tiår presentere showet Sounds of the 70s..

Make Me Smile ble av en eller annen forunderlig grunn en ettertraktet låt til reklamebruk. I Storbritannia har den vært brukt i flere kampanjer, blant annet for Carlsberg. Og her hjemme ble vel låten først ordentlig kjent gjennom Norsk Tippings Lotto-reklame i 2007.

Låten har siden blitt spilt inn av såvel Duran Duran som Erasure.


STEVE HARLEY & THE COCKNEY REBEL
Make Me Smile (Come Up and See Me)
(Steve Harley)
1974 EMI
Produsert av Steve Harley og Alan Parsons
Utgitt på albumet Best of Our Lives

M3361S-3033
*2003