Teach-In – Ding-a-Dong

Ikke så få kritikere sier at Teach-Ins Ding-a-Dong er blant tidenes lavmål av låter som har vunnet Eurovision Song Contest. Noe må den allikevel ha hatt i seg, da den var blant årets største singlehits på norske lister.

Nå var vel riktignok ikke kritikken rettet mot låten i seg selv, men helst mot tekstlinjene i refrenget – som for en stakkars brite fremstod uten mål og mening. Dong er også en slang for den-der-nede på engelsk, noe som siden vel førte til et ønske om bruk av låten i en kondomreklame. Det ble det et blankt nei til fra rettighetshaverne!

I Stockholm seiert den forholdsvis klart og noe overraskende foran storfavorittene Shadows.

Gruppen Teach-In hadde sin opprinnelse i Enschede, helt øst i Nederland, der de ble dannet rundt 1967. De opererte som regel som en kvintett, men besetningen var stadig skiftende.

Getty Kaspers, som frontet Teach-In i Stockholm, var en av de lengstlevende medlemmene. En annen viktig rolle hadde Koos Versteeg på vokal og keyboard.

Med Getty Kaspers inntreden i bandet i 1971, fikk bandet også platekontrakt. De samarbeidet både da og fremover med produsent og låtskriver Eddy Ouwens, som skulle bli noe av en ringrev i nederlandsk popindustri i årene som kom. I 1978 kom han selv høyt på listene i Norge under pseudonymet Danny Mirror.

Gjennombruddet for Teach-In kom i 1974, da singlen Fly Away ble en stor hit i Belgia og Nederland. Bandet fulgte opp med flere store singler, og  Ding-a-Dong (Dinge-dong på nederlandsk) ble deres fjerde av fem godtselgende låter på rekke og rad.

Den skrapte seg inn på topplistene i de fleste europeiske land, men det var omtrent bare i Norge at den gikk helt til topps.

Nederlandsk versjon

Teach-In valgte å turnere fremfor å komme med nye utgivelser etter seieren i Stockholm. Først i november kom en oppfølgersingle i Goodbye Love, og da var det nok for sent til å bygge opp en suksess etter triumfen i Stockholm. Den ble imidlertid stor i hjemlandet og Belgia.

Et år senere fikk bandet en av sine største slagere med Upside Down.

En runde med besetningsbråk i 1976 der Getty Kaspers forlot bandet, førte til mye bråk rundt rettigheter og videre planer og populariteten sank. Men i 1978 hev bandet seg på discobølgen og fikk sin største hit noensinne i Dear John – om man ser bort fra suksessen i 1975.

I 1980 var det derimot slutt og Teach-In var historie. Noen få forsøk på å gjenforene gruppen strandet siden, men de kom sammen igjen så sent som i 2007 for en enslig opptreden og nyinnspillinger av bandets gamle slagere.

Ding-a-Dong ble i 2009 en liten hit for den tyske kvartetten beFour.


TEACH-IN
Ding-a-Dong
(Dick Bakker/Will Luikinga/Eddy Ouwens)
1975 CNR
Produsert av Eddy Ouwens
Utgitt på albumet Festival