Wess & Dori Ghezzi – Era

Wess & Dori Ghezzi var en italiensk-amerikansk duo som hadde fin suksess i Italia gjennom store deler av 70-tallet. Suksessen i Norge skyldes deres deltakelse i årets Eurovision Song Contest fra Stockholm.

Dori Ghezzi (f.1946) var fra Milano og hadde utgitt musikk helt siden 1967, da hun etter et par labre resultater i Italias store Sanremo-festival slo seg sammen med Wesley Johnson (1945-2009) i 1973.

Johnson, som i Italia tok artistnavnet Wess, var fra Nord-Carolina. Han utnyttet de sterke italiensk-amerikanske båndene i underholdningsbransjen på 60-tallet, og skapte en karriere i landet med bandet Wess & The Airedales. Dette var nærmest en funkgruppe, der Wess foruten å traktere stemmebåndene også spilte bass.

Som en duo fikk de sitt gjennombrudd i 1973 i Sanremo med Tu nella mia vita, som ble den første av rekke suksessfulle singler.

I 1975 ble de internt valgt av Italias nasjonal kringkaster, RAI, til å representere landet i Eurovision i Stockholm, der Era plasserte seg som nummer tre – kun slått av to av årets andre store singler i Norge fra Teach-In og The Shadows. Shel Shapiro, komponisten bak låten, var for øvrig britisk.

Frem til slutten av tiåret var duoen blant Italias mest populære artister.

Samarbeidet strandet omtrent samtidig som Ghezzi og hennes forlovede Fabrizio De André ble utsatt for en bortføring av den sardinske mafiaen. Paret og deres datter ble satt fri etter fire måneder mot en betaling på 550 millioner lire. Saken førte til enorme presseoppslag i hjemlandet.

Dori Ghezzi fortsatte deretter karrieren utover 80-tallet på egen hånd. Hun deltok ytterlige tre ganger i Sanremo, med påfølgende tre godtselgende album. Imidlertid måtte hun avbryte karrieren i 1990 grunnet alvorlige problemer med stemembåndene.

Siden har hun bare opptrådd sporadisk og heller konsentrert seg om å forvalte både hennes og ektemannens – som døde i 1999 – rettigheter fra lange karrierer.

Wess fortsatte sin musikerkarriere og gikk bort i 2009 i New York.


WESS & DORI GHEZZI
Era
(Shel Shapiro/Andrea Lo Vecchio)
1975 Durium/Phillips
Produsert av Felice Piccarreda
Utgitt på albumet Era