Brotherhood Of Man – Save Your Kisses For Me

Brotherhood Of Man var ikke et nytt navn da de vant årets Eurovision Song Contest. I likhet med ABBA maktet de også å følge opp seieren, selv om de på ingen måte kunne måle seg opp mot den svenske kvartetten.

Gruppen var egentlig briten Tony Hillers prosjekt, der han som låtskriver og produsent ønsket en kvartett som kunne presentere musikken hans utad . Derfor var også det Brotherhood Of Man som ble startet i 1969 helt forskjellig fra utgaven anno 1976.

Ingen av de fire i kvartetten som vant Eurovision hadde vært delaktige i gruppens første store hit, United We Stand, tilbake i 1970.

Suksessen stilnet imidlertid den gang, og samtidig skiftet stadig besetningen nokså ofte. Fra 1973 ble derimot trioen Martin Lee, Nicky Stevens og Lee Sheriden faste frontfigurer, alle med erfaringer som korister for andre band og artister.  Sandra Stevens kom med som nummer fire i sanggruppen like etter da gruppen fikk en ny platekontrakt med PYE.

De første singlene forsvant nokså upåaktet hjemme i Storbritannia, men sakte vant kvartetten seg et navn i Nederland og Belgia. Tony Hiller utvidet også samarbeid på låtskriversiden til de to herrene i sanggruppen, Lee og Sheriden.

Fra 1976 slo dette ut i full blomst, da Save Your Kisses For Me ikke bare vant Eurovision, men også ble en av årets aller største singlehits med et anslagsvis salg på mer enn seks millioner. Dette var langt mer enn hva for eksempel ABBA hadde fått til med Waterloo to år tidligere. Singlen er allikevel ennå i dag, tidenes mestselgende vinner fra Eurovision.

Nå hadde ikke verken Hiller eller kvartetten den samme kapasiteten som svenskene, og da oppfølgeren My Sweet Rosalie ikke gjorde det så veldig bra på listene, ante man konturene av nok en Eurovision-vinner som skulle bli lett gjenglemt på de store listene i ettertid.

Slik gikk det imidlertid ikke, og Brotherhood Of Man skulle slå til med flere hitsingler. To av dem gikk helt til topps på de britiske listene: Først Angelo i 1977 – og i 1978 Figaro, som også svippet innom de norske listene.

Fra 1979 tørket det imidlertid for flere hits fra kvartetten, og gruppen gikk egentlig i oppløsning. Mye skyldes at Tony Hiller fant seg nye prosjekt, men også at den enkle popstilen Brotherhood stod for – druknet i nye impulser og sjangre.

Gjengen fant imidlertid tilbake rundt midten av 80-tallet, og har egentlig fra da opptrådd både fastere og mer sporadisk like til i dag. Uten andre ambisjoner enn å ri på nostalgibølgen fra 70-tallet.

Brotherhood Of Man viste derimot at det var fullt mulig å ri videre på en Eurovision-seier, med de rette låtene – og det rette apparatet i ryggen.


BROTHERHOOD OF MAN
Save Your Kisses For Me
(Tony Hiller/Lee Sheriden/Martin Lee)
1976 Tony Hiller
Produsert av Bill Szymczyk
Utgitt på albumet Love and Kisses From Brotherhood of Man