Catherine Ferry – 1,2,3

Catherine Ferry var et realtivt ukjent navn hjemme i Frankrike, da hun i 1976 fikk sjansen til å representere hjemlandet i årets utgave av Eurovision.

Med den enkle og iørefallende 1,2,3 fikk hun ikke bare en solid andreplass i finalen i Haag – bare slått av Brotherhood of Man: Hun la også en fin grunnmur for en riktig så fin karriere videre hjemme i Frankrike.

Låten og bidraget ble også årets andre store slager fra finalen, der den ble liggende på vår singleliste i hele atten uker fra april og langt ut på sensommeren. Den ble spilt inn på en rekke språk, og det kan synes som om den norske singlen inneholdt både den engelske og franskspråklige utgaven.

Ferrys gjestet aldri siden noen lister utover de franskspråklige landene, men der ble hun et godt og kjent navn i årene som kom. Hun ble en god venn og støttepartner med den franske superstjernen Daniel Balavoine, som også skrev og produserte flere låter og innspillinger for Ferry.

Singlen Bonjour Bonjour i 1982 ble en stor hit og solgte i over 300 000 i Frankrike.

Ferry våget også sammen med Balavoine å videreutvikle og eksperimentere med musikkstilen, og henne utgivelser på 80-tallet var svært synhtpregede, men alltid med melodiene i fokus. Disse årene var hun også aktiv på scenen, blant annet som Alice i musikalen Abbacadabra. Hun deltok også i en rekke med barneprogrammer.

Etter at Balavoine omkom i en helikopterulykke i Sahara, valgte imidlertid Ferry å gå helt ut av popindustrien og konsentere seg om familien. Et lite unntak i en single kom i 1989, men siden har ikke Ferry vært aktiv før hun i 2010 forsiktig startet med å dukke opp med nye innspillinger og enkelt TV-shows.

Glemt i dag utenom hjemme i Frankrike, er Catherine Ferry der et navn med flere hitsingler som både med og uten ironiske fortegn ennå huskes i dag.


CATHERINE FERRY (f. 1953)
1,2,3
(Tony Rallo/Jean-Paul Cara/Jack Fishman)
1976 Barclay/RCA
Produsert av Tony Rallo