Donna Summer – Love to Love You Baby

Amerikanske Donna Summer og italienske Giorgio Moroder møttes i Tyskland og startet der et samarbeid som skulle paret til et av discoens virkelig store suksessoppskrifter.

Summer het egentlig LaDonna Adrian Gaines og vokste opp i en religiøs familie hjemme i Boston. Fra tiårsalderen sang hun både solo og i diverse kirkekor, før hun under oppveksten brøt med familiens kristne miljø og flyttet til New York.

I New York frontet hun et lite band som spilte blues og rock, før hun ble vraket på målstreken til en rolle i musikalen Hair.  Både stemmen og utstrålingen hennes ble imidlertid lagt merke til, slik at produksjonsselskapet tilbød henne en rolle i den tyske produksjonen.

Summer, som da var nitten år gammel, flyttet dermed til Tyskland, hvor hun lærte seg tysk rekordraskt – og også giftet etter hvert giftet seg med den tyske skuespilleren Helmut Sommer. Slik ble også artistnavnet hennes født, selv om om paret nokså raskt ble skilt.

Etter Hair virket Summer som blant annet korist på flere tyske innspillinger, og det var slik hun møtte Giorgio Moroder – som i 1973 kom rett fra en stor hit i Son of my Father med britiske Chicory Tip.

Sammen startet de et samarbeid i «trespann» med Moroders høyre hånd Pete Bellotte. Første forsøk var Lady of the Night i 1974, som ikke ble noen stor salgssuksess. Fra den rene popinntrykket på denne utgivelsen, startet så trioen produksjonen av den vågale I Love to Love You Baby, sterkt inspirert av en tidlig discoslager som Rock Your Baby.

Resultatet ble en liten sensasjon, der Moroder og Summer utvidet sporet til en seksten minutters dundrende discotek-slager – med tilhørende seksuelle undertoner og visstnok 23 vokale orgasmer.

Summer, som jo hadde røttene sine i kristne verdier, var svært skeptisk til både tekst og utføring. Men hun så seg selv som en rollefigur, og var fra første stund med å påvirket resultat som kom både som album og single sensommeren 1975.

Singlen ble en større suksess enn albumet, der sporet fylte opp hele A-siden. Det tok noe tid før salget tok av, slik at først i februar 1976 var det klart at discoen og Summer hadde fått en av tiårets mest trendsettende suksesser.

Donna Summe fulgte faktisk opp med to hele album i 1976, A Love Trilogy og Four Seasons of Love som begge var nokså like utrykket som gjennombruddet. Disse solgte greit spesielt i USA, men opplevde på langt nær samme suksess som I Love to Love You Baby.

Moroder, Summer og Bellotte fant da kanskje tiden moden til å ta enda et steg videre musikalsk, og i 1977 førte de Summer tilbake på banen med den banebrytende og elektroniske I Feel Love.


DONNA SUMMER (1948-2012)
Love to Love You Baby
(Giorgio Moroder/Donna Summer/Pete Bellotte)
1975 Casablanca
Produsert av Pete Bellotte
Utgitt på albumet Love to Love You Baby