Harpo – Moviestar

I kategorien landeplager dukket svenske Jan Torsten Svensson opp som Harpo – og utover våren og forsommeren kunne han innkassere rene ABBA-salgstall for tidenes eneste verdensslager på «svengelsk: Moviestar.

Svensson var fra Bandhagen utenfor Stockholm og hadde egentlig planer om å bli skuespiller, før han oppdaget at han og gitaren plutselig startet å snekre låter sammen.

Ved inngangen til 70-tallet samarbeidet han først med Andersson og Ulvaeus, der tanken var å lage en barneplate. Polars ubestridte sjef Stikkan Anderson tente på ideen. Det hele endte imidlertid nokså mislykket, og Anderson kastet Svensson/Harpo på dør.

Utenfor Polars dører fanget produsent Bengt Palmer ham opp, og i 1973 kom Harpos to debutsingler innen popsegmentet: Honolulu og Sayonara. Begge ble gode suksesser hjemme i Sverige, og sistnevnte krysset også grensene vestover og ga Harpo et par små uker også på vår singleliste våren dette året.

Det stilnet et par år før Moviestar kom på markedet helt på tampen av 1975. Den tok raskt av i Sverige, og fra februar skjøt den også oppover de norske listene.

Den enkle og nesten banale innspillingen, med ABBA-Frida som korist, spredte seg deretter både til de britiske listene og ikke minst til Tyskland og nabolandene, hvor den ble noe av en monsterhit.

I motsetning til i Norge, hvor Harpo aldri siden gjestet vår Topp 10, maktet han å følge opp med et par hitsingler til, før han konsentrerte seg om barneplateprosjektet om Jan Banan. Han forsvant ved inngangen til 80-tallet helt fra popmarkedet, men spilte inn en del plater også i årene som kom.

Han var vel en tid bedre kjent som oppdretter av hester, og i 1980 ble han for øvrig nesten sparket til døde av en av hans egne rasedyr. Svensson-Harpo brukte flere måneder for å komme tilbake etter denne ulykken.

Ti år senere fikk både han og Moviestar en liten renessanse både i hjemlandet og Tyskland, og låten ble gjennom 90-årene hørt tett og ofte på radio – og brukt i flere svenske TV-reklamer.

Harpo har siden stort sett konsentrert seg om det tyske markedet, hvor han i dag ennå er velkjent for sin noe underfudige visuelle fremtreden med spaserstokk – noe som tyder på at han ikke alltid tar verken seg selv eller musikken altfor seriøst.

Moviestar fremstår i dag som en noe gjenglemt pop-plage fra 70-tallet. Den var ikke original på noen som helst måte, men eide et fengende tema som gjorde den til en av årets mest gjenkjennelige og solgte låter.


HARPO (f. 1950)
Moviestar
(Harpo)
1975 EMI
Produsert av Bengt Palmers
Utgitt på albumet Moviestar