Queen – Bohemian Rhapsody

Med Bohemian Rhapsody sprengte Freddie Mercury og Queen alle grenser for hvordan en hitsingle kunne være.

Både låten og albumet A Night at the Opera var blant tidenes dyreste produksjoner, og bandet mikset her hard rock med elementer fra nettopp opera og scene som ikke bare passet Mercurys fremtreden og stemme utmerket: De utfordret også hva rock egentlig kunne defineres som.

Queens styrke var deres evne til å levere gode melodier midt inne i eksperimenteringen. Bohemian Rhapsody var en slags operette på fem minutter, der nye elementer avløste det forrige. Noe refreng fantes ikke, men de forskjellige temaene passet allikevel som hånd i hanske.

Som single ble låten desidert mest populær hjemme i Storbritannia, der utgivelsen ble liggende hele ni uker på førsteplass og visstnok solgte over millionen.

Tilbake i 1975/76 var ikke alle kritikerne overbevist over om dette virkelig var «bra» musikk, men Bohemian har vokst i anseelse med årene og fremstår i dag som noe av en klassiker: Ikke bare  fra midten av dette tiåret, men også i rockens historie generelt.

Låten ble også markedsført med hva mange ser som tidenes første egentlig musikkvideo, der det var en klar sammenheng mellom lyd og bilde – i motsetning til de fleste promovideoene som hadde blitt laget helt siden Beatles’ dager.

Queen etablerte seg nå som et av britenes største band. Selv om oppfølgeren A Day at the Races kanskje forsvant noe da denne kom på tampen av 1976, hadde Mercury og Queen lagt grunnlaget for å nesten gjøre hva de ville i studio – og allikevel oppnå suksess.

Mot slutten av 1977 kom nok en klassiker i We are the Champions, hentet fra albumet News of the World.


QUEEN
Bohemian Rhapsody
(Freddie Mercury)
1975 EMI
Produsert av Roy Thomas Baker og Queen
Utgitt på albumet A Night at the Opera