Sailor – Girls, Girls, Girls

Sailor var frontet av en fransk-finsk-russisk nordmann, oppvokst i Trondheim, Paris og Montreal. Og med en kort suksess på midten av 70-tallet med base i London.

Historien går vel omtrent slik:

Februar 1946 blir Georg Johan Tjegodiev Sakonskij Kajanus født i Trondheim. Faren var den russiske adelsmannen, visstnok prinsen, Pavel Tjegodiev, som hadde flyktet fra det russiske regimet etter revolusjonen i 1917.

Han var da klok nok til å kutte alle bånd til Russland, og tok i Norge navnet Paul Vernstad da ankom trønderhovedstaden i 1938.

Dit kom han fordi fransk-finske Johanne Kajanus holdt til på Bakke Gård, og søt musikk oppstod mellom paret.

Vernstad ble boende i Trondheim hele sitt liv, mens Johanne etter hvert brøt forholdet og tok med seg Georg og søsteren til en nokså omflakkende tilværelse.

Georg tok først etternavnet Hultgreen, før han deretter valgte morens etternavn, Kajanus. Som ung mann slo han seg ned i London, der han forsøkte seg både som musiker og låtskriver.

Det resulterte i bandet Election, som i 1968 fikk utgitt et enslig album på selskapet Elektra. Stilen var nærmere folk enn pop, noe Kajanus også tok med seg til senere prosjekt.

Election som band ble vel heller ikke noen stjerner, men de maktet i alle fall noen sporadiske TV-opptredener. Og fikk opptre som oppvarmere for Beach Boys. Bandet falt deretter raskt fra hverandre.

På 70-tallet jobber Georg Kajanus med flere prosjekter, og fikk også utgitt en enslig låt som låtskriver for Cliff Richard. Sailor ble til som følge av et av disse prosjektene, og var opprinnelig tenkt som et musikalsk prosjekt for teatrene.

At bandet fremstod som seilere visuelt, var derfor ikke helt tilfeldig.

I 1975 fikk de nokså brått en hit både i Norge og store deler av Europa med låten A Glass of Champagne. Her hjemme hjalp en rekke medieoppslag platesalget, da man selvfølgelig fant ut at Kajanus var født i Trondheim.

1976-låten Girls, Girls , Girls, ble enda større – og ble Sailors største låt både her og utenfor de norske grensene. Den skilte seg ut i mengden av discoen som hadde startet å herje listene, selv om låten også ble beskyldt for å ha lånt elementer fra temalåten til The Muppets.

Som band falt deretter Sailor fra hverandre, da Kajanus forlot gruppen etter bandets femte album i 1978. De har vært gjenforent i ulike konstellasjoner siden, men Kajanus har først og fremst jobbet med adskillig mer eksperimentell musikk for skjerm og scene.

Etter 2008 har det vært nokså stille fra ham, et år der han igjen forsøkte å realisere Sailor som en musikal. Samtidig arbeidet han med et rent klassisk konsept, People Industry.


SAILOR
Girls, Girls, Girls
(Georg Kajanus)
1975 Epic
Produsert av Jeffrey Lesser
Utgitt på albumet Trouble