Tina Charles – I Love to Love | Dance Little Lady Dance

For mye av discomusikken var produsent like viktig som artist, og bak britiske Tina Charles fant man indiskfødte Biddu. Resultatet ble tidenes første discodronning.

Charles var Tinas farsnavn, og slett ikke hennes egentlige navn som var Hoskins. Hun jobbet siden slutten av 60-tallet som studio- og TV-musiker, og man så henne ofte i årene som kom som bakgrunnssanger på show som Top of the Pops. En solosingle allerede i 1969 ble backet opp av Elton John, som selv dette året debuterte som artist.

Etter at hun i 1975 blant annet arbeidet med Steve Harley i studio på hitsinglen Make Me Smile, ble hun kjent med indiskbritiske Biddu Appaiah, som nettopp hadde stått bak en av tidenes første discoslagere i Kung Fu Fighting.

Sammen arbeidet de på hva som skulle bli Tina Charles eget lille eventyr på listene, og i 1976 og 1977 stod Charles frem som det første virkelig store kvinnelige navnet innen disco-musikken.

I Love To Love ble en gigantslager da den kom i februar 1976, og singlen lå 34 uker inne på de norske listene – og 43 hjemme i Storbritannia. Albumet med samme navn solgte også bra, og Charles og Biddu var tidlig ute med en oppfølger:

Allerede i september koms Dance Little Lady Dance som også gjorde det svært så bra, om en i mindre skala enn gjennombruddet. En single nummer to, Love Me Like a Lover, hadde også svippet innom listene i juni.

Album nummer to kom i november, og dette ble også en storselger – men fra da av, gikk karrieren for Charles raskt nedover. Noe skyldes barnefødsel, og Charles ønske om færre opptredener og familieliv.

Selv om hun også fikk et par slagere i 1977 med Dr. Love og Fallin In Love in Summertime, hadde verden snart glemt Charles til fordel for andre discodronninger (les: Donna Summer).

Et album Just One Smile kom i 1980 som var mer poprettet i kantene, og det neste tiåret var det musestille fra Charles. Fra 90-tallet og utover har hun igjen opptrådd sporadisk, og flere remikser av hennes første slagere, har versert både i filmer og på utgivelser. Noen av dem klarte seg også rimelig bra på listene, spesielt på det tyske markedet.

Sammen med Tina Charles fant man flere kjente navn som skulle prege listene i årene som kom, blant annet den senere superprodusenten Trevor Horn og keyboardisten Geoffrey Downes. Begge fikk som The Buggles en stor hit i 1979 med Video Killed the Radio Star.

For Tina Charles var suksessen kort og intens, og selv om hennes to store hitlåter i dag glir godt inn i disco-manesjen på slutten av 70-tallet, fremstod både Charles stemme og låtene hennes som et friskt pust tilbake i 1976.


TINA CHARLES (f. 1954)
I Love To Love (But My Baby Loves To Dance)
(Jack Robinson/James Bolden)
1976 CBS
Produsert av Biddu
Utgitt på albumet I Love to Love


Dance Little Lady Dance
(Biddu/Gerry Shury/ Ron Roker)
1976 CBS
Produsert av Biddu
Utgitt på albumet Dance Little Lady