1977

1977 ble preget av discoens endelige gjennombrudd, punkens fremstøt – og de virkelig store storselgerne.

Den lille countrybølgen fra ’76 var sporløst borte og druknet fullstendig i rytmer og falske gitarer og høye frisyrer, selv om en herre som Kenny Rogers fikk en overraskende listetopper i Storbritannia.

Punken skulle først og fremst sette sine spor for musikken i årene som kom, men i 1977 var den noe støyende nytt og på alle måter opprørsk piggtrådsint.

Dette var også det året der våre hjemlige lister ble preget av forholdsvis få navn, der ABBA, Smokie, Baccara og Boney M. omtrent okkuperte de øverste plasseringene gjennom hele året – med opptil flere hitsingler hver.

En forunderlig slager ble Arne Bendiksens norske versjon av TV-fenomenet Kvakk kvakk, som ikke inkluderes på disse sidene grunnet mangel av selve låten. Samtidig så Norge igjen konturene av ny norsk pop-prinsesse i Anita Skorgan.

Foruten artistene som allerede er nevnt, herjet også navn som Electric Light Orchestra og Pink Floyd albumlistene. 1977 var også året for Elvis Presleys bortgang, en hendelse som også skulle prege musikklistene i månedene etter.

Selve gullalderen for disco-en startet først helt på tampen av året, da Bee Gees entret både platespillere og kinolerretet med Saturday Night Fever.

Den forunderlige trenden med mange storselgere fra forholdsvis få navn, gjorde også sitt til at kun 51 singler var innom VGs Topp 10 gjennom året. Det laveste siden starten av 60-årene.


TOPP 20 1977

Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 51