Anita Skorgan – Casanova

Anita Skorgan ble aldri noen storleverandør av hitsingler, men hun var i 1977 et friskt – og ikke minst norsk – pust midt blant stort sett internasjonale storselgere.

Casanova var den første virkelige store norskspråklige slageren på omtrent to år, da den vant årets Melodi Grand Prix. Ikke siden Kirsti Sparboe i 1969, hadde heller en MGP-vinner oppnådd slik suksess denne låten fikk.

Skorgan var atten år gammel og allerede et kjent navn hos norske platekjøpere. Hun var født og vokst opp i Göteborg, men familien hadde bodd i Norge siden midten av 60-tallet.

Det var ikke opplagt at Anita Skorgan skulle bil en popnavn, da hun hadde et usedvanlig talent både bak tangentene og som en lovende diskoskaster i friidrett. Hun var også tidlig med i NRKs aspirantkor, og allerede i 1969 fikk norske TV-seere det første glimtet av en ung og syngende Anita.

Tre år senere vant hun en talenkonkurranse i TV-showet Hylands Hörna  – på piano, og hennes talent som pianist sørget for at hun slett ikke ble noen nye norsk syngedame, da hun ofte skrev låtene sine selv. Dette var alt annet enn vanlig for norske kvinnelige artister på denne tiden.

I 1976 fikk hun sitt store gjennombrudd med sitt andre album, Du er nær meg, og med Casanova og 1977-utgivelsen Young Girl (som ikke inneholdt MGP-bidraget), etablerte hun seg som et lovende og til dels kritikerrost talent.

Det var allikevel 1979 som skulle bli ett av Skorgans største år som artist, der hun fikk en Spellemannspris og en ny MGP-hit med Oliver.


ANITA SKORGAN (f. 1958)
Casanova
(Svein Strugstad/Dag Nordtømme)
1977 RCA Victor
Produsert av Tore Syvertsen