Carly Simon – Nobody Does it Better

Det måtte en Bond-låt for å bringe Carly Simon inn på de norske single-listene. Og det med tidenes første fra serien som ikke bar tittelen til filmen.

Årets 007, denne gangen med Roger Moore, het Spionen som elsket megThe Spy Who Loved Me.

Carly Simon hadde slått gjennom i 1973 med You’re So Vain: En låt som ikke kom inn på VGs Topp 10. Den ble allikevel så kjent, at albumet No Secrets solgte riktig så godt.

Etter det var det stillheten selv fra Carly på vår side av Atlanteren, men i USA ble hun en stødig leverandør av låter og album som solgte i hopetall. Det allikevel selv for amerikanerne en stor overraskelse da det ble kjent at Simon skulle levere den kommende Bond-låten.

Simon var først og fremst kjent som en singer/songwriter, og ingen tolker av dramatiske låter eller ballader som man ventet fra en Bond-film. Men Simon gjorde skepsisen til skamme, og låten ble en stor suksess – også i Europa.

Med på teamet hadde hun pianisten og filmkomponisten Marvin Hamlisch, som hadde sjarmert hele verden med sin tolkning av The Entertainer et par-tre år tidligere. Denne gangen hadde han også utfordret John Barry til filmmusikken for årets Bond-film, og til Carly Simons ballade – hadde fått med seg legenden Carole Bayer Sager.

Da Bond-feberen la seg for denne gangen (også), vendte Carly Simon tilbake til sin sedvanlige karriere – med fortsatte storselgere hjemme i USA. Og svært lite annet alle andre steder.

Da 80-tallet kom forsvant de største salgstallene, men da byttet Simon beite og kjørte egentlig karrieren helt på egne vilkår. Hun ble en kritikerfavoritt, og leverte først og fremst låter til andre artister. Hun eksperimenterte også med utgivelser innen jazzen, og senere som komponist til filmer.

Simon ble også det første amerikanske navnet som fikk en pris fra alle de tre store utdelingene i USA: Oscar, Grammy og Golden Globe.

Carly Simon la aldri karrieren virkelig på hyllekanten, men fra 2009 har hun opptrådd sjeldnere – og stort sett jobbet i kulissene.

Hun er en av disse mange artistene som vel aldri fikk en stor karriere utenfor USAs grenser, men der er hun til gjengjeld ennå i dag et kjent og anerkjent navn innen amerikansk pop- og filmindustri.


CARLY SIMON (f. 1945)
Nobody Does it Better
(Marvin Hamlisch/Carole Bayer Sager)
1977 Elektra
Produsert av Richard Perry
Utgitt på soundtracket The Spy Who Loved Me