Eagles – Hotel California

Det tok både noen år og album før Eagles startet å selge i Norge. Da de først gjorde dette, ble vi nesten ikke kvitt dem.

Eagles ble startet tilbake i 1971 av fire erfarne studiomusikere, som også hadde erfaring fra band som Flyring Burriot Brothers, Poco – og som musikere for Linda Rondstadt.

Kvartetten var Glenn Frey, Bernie Leadon, Rand Meisner og Don Henley. Don Felder kom med i 1974, mens Meisner ble byttet ut av Joe Walsh i 1975. Eagles bestod dermed i 1976/77 av:


  • Glenn Lewis Frey (1948-2016) vokal, gitarer
  • Donald Hugh (Don» Henley) (f. 1947) vokal, slagverk
  • Randy Herman Meisner  (f. 1946) bass, vokal
  • Donald William (Don) Felder (f. 1947) gitarer, vokal
  • Joseph Fidler (Joe) Walsh (f. 1947) gitarer, vokal

Imidlertid byttet bandmedlemmene ofte på instrumenteringen, og flere trakterte også keyboards i tillegg.

Som band var de en del av den gryende vestkystrocken i USA, men de hadde en adskillig god fot i countrymusikken på de første albumene. De var ikke musikkpressens beste venner fra starten av, men etter hvert som musikken ble like mye rock som country, fikk de også hyggeligere omtaler samtidig som salgstallene bare økte.

Allerede første single Take it Easy fra 1972, ble en god suksess på de amerikanske listene – men de kommende singlene gjorde det ikke like bra. Det hele tok først for alvor av med Best of My Love i 1974, en låt som gikk helt til topps på Billboard – og som gjorde sitt til at også nordmenn og andre europeere fikk øyne og ører opp for kvartetten.

Fra deres fjerde album i 1975, One of These Days, solgte Eagles også bra her hjemme.

New Kid in Town fra første single på våre lister og den første singlen fra 1976-albumet Hotel California. Det er derimot tittelsporet som huskes og som ble bandets store låt: Et spor som egentlig gikk langt utover det vanlige treminutters radioformatet med sin spilletid på seks-og-et-halvt minutter.

Begge disse singlene toppet Billboard, mens tittelsporet ble Eagles’ største suksess i land som Norge og Storbritannia. Albumet lå forøvrig på våre lister i over førti uker – derav to måneder på topp inn i 1977.

Både låt og album regnes i dag ikke bare blant klassikere dette tiåret, men også gjennom hele rockehistorien. Tekstmessig har innspillingen blitt tolket i flere retninger, men bandet beskrev selv Hotel California som en metafor for L.A.

Senere har medlemmene ikke vært helt trofaste rundt den tolkningen, noe som har vært med på å bevare mytene rundt innspillingen.

Mens både band og album var på topp, forlot Meisner bandet – og Timothy B. Sschmit ble nytt medlem da bandet omsider kom med en oppfølger i 1979.

The Long Run innfridd ikke på noen måter forventningene, selv om den da solgte bra. Kritikerne pekte på at kreativiteten kanskje var brukt opp på 1976-suksessen, noe Eagles svarte helt oppriktig på ved å legge inn årene ved inngangen til det nye tiåret.

Don Henley og Glenn Frey opplevde deretter grei solosuksess hjemme i USA på 80-tallet, mens de kun sporadisk fikk oppmerksomhet i det kalde nord. Størst suksess fikk Frey i 1985, da han leverte en låt langt fra det varme California til Beverly Hills Cop. The Heat Is On maktet hva Eagles aldri hadde gjort: Å toppe de norske singlelistene.

På tampen av tiåret og med en gryende interesse for roots og country, begynte imidlertid Eagles’ eldre innspillinger igjen å leve på radioene. Det førte Henley, Frey og Schmit tilbake på scenen sammen, med først i 1994 kom bandet virkelig sammen.

Hell Freezes Over var en samling med live/klubb-innspillinger og nye studiolåter, og til tross for heller lunkne tilbakemeldinger solgte den over åtte millioner bare i USA.

Siden har Eagles omtrent vært en sovende kjempe som aldri har vært oppløst, men nokså fast vært å se på store og små scener – større og mindre turneer. I 2007 kom et flunkende nytt studioalbum i Long Road Out of Eden, og da bestod Eagles av Frey, Henley, Walsh og Schmit. Don Felder hadde fått sparken fra bandet i 2001.

Siden da har ryktene stadig gått om et åttende – og siste – album fra bandet, men det har blitt med håpet. Bandet tok en ny pause da Frey falt fra i 2016, men har siden vært samlet med dennes sønn, Deacon, i bandet.

Eagles banet på mange måter vei for den enkle radiorocken i USA, som gjorde sitt til at det en lang rekke slike band og artister både på slutten av 70-tallet og ikke minst det følgende tiåret.

Med Hotel California vil de for alltid ha et gyllent stempel hos musikkpressen, og mange vil nok være helt enige i den påstanden.


EAGLES
Hotel California
(Glenn Frey/Don Henley/Don Felder)
1976 Asylum
Produsert av Bill Szymczyk
Utgitt på albumet Hotel California