Kenny Rogers – Lucille

Det hadde gått nesten et tiår siden Kenneth Donald Rogers’ første store hit, da han i overgangen til 1977 besøkte en mørk bar i Toledo og møtte på en desillusjonert kvinne ved navn Lucille.

Houston-fødte Rogers var allerede en veteran innen amerikansk country, selv om veien til toppen hadde vært lang. På 50-tallet var han først innom en rockabilly-gruppe kalt The Scholars, før han deretter beveget seg inn i jazz-terreng med The Bobby Doyle Trio, som han samarbeidet med på klubber og noen få plateinnspillinger i en årrekke.

Da trioen ga seg i 1965, forsøkte Rogers seg som produsent og låtskriver og fikk kontakt med folk-kollektivet The New Christy Minstrels. To år senere forlot han og flere dette prosjektet og dannet The First Edition, som senere ble til Kenny Rogers & The First Edition.

De fikk flere hits i årene 1967 til 1975 innen både rock, country og folk, men Ruby, Don’t Take Your Love To Town var den største suksessen i overgangen til 1970. Dette var en single som også gjestet de norske listene, som eneste Rogers-single hele tiåret.

The First Edition sprakk i 1975, og Rogers satset solo innen mer rendyrket country. Etter tre-fire singler, som riktignok gjestet de amerikanske countrylistene, tok det hele av med Lucille på tampen av 1976. Låten etablerte ham som et av landets ledende artister, med en appell som også krysset over til poplistene.

Fra 1977 og utover skulle nesten hver eneste single fra Kenny Rogers innta toppen av Billboards countryliste, og flere av disse gjorde det også skarpt i flere andre land.

I overgangen til 80-tallet var Rogers et av USAs bestselgende navn, og det var også da norske lyttere og platekjøpere endelig våknet. Vi forstod nemlig ikke dette her med en utslått og utslitt Lucille på en bar i Toledo, som hadde forlatt både mann, fire sultne unger og en ventende åker hjemme.

Det vi imidlertid skulle forstå, var en slager og en TV-serie med navn The Gambler, som med god drahjelp av Linda (Krystle) Evans fikk svært gode seertall på gode, gamle NRK.

Samtidig steg også Rogers’ popularitet blant pop-publikumet både hjemme i Statene og hos britene, og hans Lady og Coward of the Country i 1980 – ble begge store slagere og førte Kenny Rogers helt opp i eliten av amerikanske artister.

Det måtte imidlertid en duett til med et annet stort (på flere måter) amerikansk navn for å sette Rogers på vårt singlekart.

Det skjedde på tampen av 1983 i duett med Dolly Parton, da Gibbs-pennede Islands In the Stream ble en stor singlehit også i Norge.


KENNY ROGERS (1938-2020)
Lucille
(Roger Bowling/Hal Bynum)
1976 United Artists
Produsert av Larry Butler
Utgitt på albumet Kenny Rogers