Leo Sayer – When I Need You

 Gerard Hugh Sayer hadde en strøm av hits på de britiske listene fra 1973 til 1982, og i Norge ble hans ene store låt Moonlighting fra 1975.

Hans største hit ble allikevel klineballaden When I Need You, som aldri kom inn på den norske singlelisten, selv om Sayer forble en trofast albumselger også her med flere langspillere på listene.

Låten har blitt en slags fast traver på de mer voksne radiostasjonene, og Sayer blir som regel også regnet som en av disse mange og trygge artistene for hva i Norge kan kalle P4-markedet.

Låten var skrevet av to ringrever som både hadde hatt og skulle få flere htis som låtskrivere: Carole Bayer Sager og Albert Hammond. For Hammonds var dette en av hans første store hits, etter hans egne slagere noen få år tidligere.

Leo Sayer var fra Sussex i England, der han ble oppdaget på starten av 70-tallet av britenes tidligere tenåringsidol Adam Faith, som også skulle bli hans manager. Sayer startet egentlig som en låtskriver i tospann med Roger Daltrey fra The Who, og serverte blant annet låter for hans soloalbum i 1973.

De skrev også Sayers første hit, The Show Must Go On, som gikk til nummer to i Storbritannia dette året. Sayer selv vakte oppsikt med et nokså særpreget kostyme som gikk som hånd i handske innen den daværende glambølgen, men vel ikke akkurat plasserte Sayer som en kritikerfavoritt.

Han skrev og sang seg imidlertid snart ut av denne båsen, blant annet med nevnte Moonlighting. Med en forsiktig flørt med discoen fikk han også et gjennombrudd i USA med listetopperen You Make Me Feel Like Dancing året etter.

Fra 1973 til 1982 hadde Sayer ti store hits i hjemlandet, og noen færre på BIllboard. Hans virkelig siste store slager var More Than I Can Say i 1979, men låter som Have You Ever Been in Love i 1982 og Orchard Road året etter, gjorde det også bra.

Fra da av ble imidlertid Sayers karriere dalende, og etter 1983 har han bare sporadisk kommet med nytt materiell.

Leo Sayer bor i dag i Australia, men han vendte tilbake til toppen av de britiske listene i 2006, da Meck remikset låten Thunder in My Heart Again.

When I Need You ble senere spilt inn av blant andre Celine Dion til hennes storselger fra 1998, Let’s Talk About Love.


LEO SAYER (f. 1948)
When I Need You
(Carole Bayer Sager/Albert Hammond)
1976 Chrysalis
Produsert av Richard Perry
Utgitt på albumet Endless Flight