Queen – We Are the Champions

Queen så ut til å ha landet på en trofast formel med ett album i året, et par-tre singler hørende til – og en mer eller mindre storslått følgende turné.

Mercury og bandets oppfølger til A Day at the Opera og Bohemian Rhapsody, var A Day at the Races i 1976. Denne hadde ikke gitt noen hitsingler på de norske listene, og mange skribenter mener også i ettertid at utgivelsen var nærmest som en liten mellomstopp for bandet – til tross for gode salgstall.

1977-utgivelsen News of the World skulle forandre på det. Med en av deres mest kjente låter sluppet i riktig før albumet kom i hyllene, We Are the Champions, var utgivelsene skreddersydd for konserter og allsang.

I ettertid kan det virke noe snålt at deres riktig så gjenkjennelige We Will Rock You var plassert som en bortgjemt b-side på singlen, men det hele var nok smart gjennomtenkt da platekjøperne kunne sparke i gang albumet med to allerede kjente låter.

Begge disse sporene er kanskje Queens aller mest kjente og brukte låter i dag, der We Are the Champions har blitt noe av et ikon for sport og konkurranser. Det finnes vel også få låter som har blitt samplet og gjenbrukt slik som We Will Rock You, som jo deretter aldri hadde sin egen singleutgivelse.

Queen avsluttet året med News of the World Tour, som fikk noen amerikanske kritikere til å gå i taket. Året etter kom nok et album Jazz, med singlen Bicycle Race i spissen. Et live-album og en uvanlig rockabilly-låt Crazy Little Things Called Love fulgte deretter i 1979.

Da kalenderen rundet 1980 var Queen blitt større i USA enn i hjemlandet og Europa, og en av deres største hits der – Another One Bites the Dust – kom for eksempel aldri inn på norske singlelister. 

I det hele oppnådde faktisk ikke Queen å få de helt store singlene i Norge i denne perioden, men de oppnådde da en riktig så stor hit i tospann med David Bowie i 1981 med Under Pressure.


QUEEN
We Are the Champions
(Freddie Mercury)
1977 EMI
Produsert av Queen og Mike Stone
Utgitt på albumet News of the World