Rod Stewart – The First Cut is the Deepest

Rod Stewart maktet foreløpig å stå imot både falske punkgitarer og dundrende discorytmer, og serverte et sultent publikum den ene histsinglen etter den andre.

Med Cat Stevens‘ The First Cut is the Deepest fikk han en av sine største hits til dags dato, en låt som gikk til topps både hjemme på de britiske øyene og i Tyskland. De skandinaviske landene syntes imidlertid å ha blitt fullforet av Stewart for denne gang, og sendte ikke engang singlen inn på de nordlige listene.

Det var vel kanskje ikke så rart, da låten allerede hadde vært tilgjengelig i mange måneder på det godtselgende albumet A Night on the Town fra sommeren 1976.

Låten var ikke ukjent for publikum, da Cat Stevens hadde publisert denne så tidlig som i 1967. En stor hit hadde den riktignok ikke blitt for noen artister, men den har vist å ha en usedvanlig holdbarhet som så mange andre Stevens-låter. Spesielt på Jamaica og i det gryende reggae-miljøet, ble den en populær låt.

På 90-tallet kom den i flere reggea/dance-utgaver, før Sheryl Crow kanskje gjorde den mest kjente innspillingen i 2003.

For Stewarts del, ble singlen i noen land sluppet som en såkalt dobbelt A-sida sammen med 1975-sporet I Don’t Want To Talk About It. Sistnevnte var blitt en allsangfavoritt blant den britiske fansen, og Stewart og plateselskapet slapp omtrent låt og single for å si takk for følget og oppmerksomheten.

Dermed ble singlen Stewarts fjerde nummer en i Storbritannia – og ikke den siste. I Norge og Sverige – og i USA –  ble låtene sluppet hver for seg som singler.

På tampen av 1977 slapp Stewart albumet Foot Loose & Fancy Free, som blant annet inneholdt You’re in My Heart – en låt som snek seg inn i bunnen av VGs singleliste. I Norge gjorde ikke utgivelsen det like bra som de forrige albumene, men det hele var bare et hvileskjær.

Kanskje inspirert av både jetset-livet og høy hårføring, gikk Stewart mot tampen av 1978 inn i discoland og skulle levere en av sine mest oppsiktsvekkende låter i Da Ya Think I’m Sexy.


ROD STEWART (f. 1945)
The First Cut is the Deepest
(Cat Stevens)
 1976 Warner Bros.
Utgitt på albumet A Night on the Town