Smokie – Living Next Door to Alice | Lay Back In the Arms of Someone

1977 skulle bli Smokies store år, med fire hitsingler og to album anført av deres mest gjenkjennelige i Living Next Door to Alice.

Alice var frontet på Greatest Hits som kom på markedet i november 1976. Den var en samling av bandets åtte singler til dags dato, med Alice og Lay Back In the Arms of Someone som to nye låter og singler.

Mens sistnevnte var nyskrevet, stammet Alice tilbake fra låtskriverparet Chinn/Chapmans tidlige dager, der låten allerede i 1972 heller anonymt hadde vært utgitt av australske New World.

Til Smokie passet den som hånd i hanske, og på en måte introduserte den gjenkjennelige Smokie-sounden en gang for alle.

Som single ble den deres største i de fleste land, utenom hjemme i Storbriannia der den plasseringsmessig ikke maktet å nå like høyt som gjennombruddet med If You Think You Know How to Love Me i 1975. Imidlertid skapte den liv i leiren for kvartetten, slik at også kommende singler skulle selge bra og nå høyt også hos kresne briter.

I Tyskland kapret den formelig toppen og gjorde for alvor Smokie til superstjerner der. Inne blant topp 10 holdt den seg i atten uker og sørget for nesten elleville tilstander for frontfigur og vokalist Chris Norman. Norman skulle selv etter oppløsningen av bandet, oppleve at tyskerne satte mer enn pris nok på hans egne soloutgivelser.

I Norge holdt Alice seg på topps i tolv uker fra mars til juni, mens Lay Back In the Arms of Someone surfet rundt like under de øverste plasseringene. Ingen Smokie-single har før eller siden toppet vår singleliste, men It’s Your Life var farlig nær da den kun ble stoppet av Baccara senere på året.

En fjerde single, en innspilling av Searchers‘ Needles and Pins, gjorde det også skarpt både i Tyskland og Storbritannia, men denne kom aldri på VGs singleliste. Disse to låtene var utgitt på albumet Bright Lights and Back Alleys, som på albumlisten faktisk avløste Smokies samlealbum på førsteplass.

Til sammen lå bandet noe utrolige 30 uker på topp, og kun Eagles og selvfølgelig Baccara var navn som slapp til på albumtoppen dette året.

Som låt ble Alice noe av en slags kulthit gjennom 80-tallet, ikke minst fordi spesielt irene ikke la fingrene gjennom på spørsmålet hvem Alice egentlig var. Det førte til frasen «who the f**k is Alice?» som i 1995 først ble en hit med nederlandske Goompie, før Smokie selv selvironisk spilte denne inn med daværende vokalist Mike Craft senere på året.

Resultatet ble Smokies comeback for listene, og en ny renessanse for låten, som forøvrig også av Smokie selv siden er nyinnspilt i en rekke versjoner – med samtlige tre vokalister.

Med Chris Norman som frontfigur ble heller ikke 1977 det siste året med Smokie-slagere. Mer var i vente det kommende året.


SMOKIE
Living Next Door to Alice
(Nicky Chinn/Mike Chapman)
1976 RAK
Produsert av Mike Chapman og Nicky Chinn
Utgitt på samlealbumet Greatest Hits


Lay Back In the Arms of Someone
(Nicky Chinn/Mike Chapman)
1976 RAK
Produsert av Mike Chapman og Nicky Chinn
Utgitt på samlealbumet Greatest Hits