10cc – Dreadlock Holiday

10cc hadde splittet opp i 1976, ikke lenge etter suksessen med I’m Not In Love. Frontfigurene Eric Stewart og Graham Gouldman bestemte seg imidlertid for å fortsette, og Dreadlock Holiday skulle bli en fin suksess høsten 1978.

Albumene Deceptive Bends (1977) og Bloody Tourists (1978) solgte begge bra, og det samme gjorde en live-utgivelse Live and Let Live som av flere skribenter i ettertid har pekt på å være et av tidenes mer labre live-album. Det er mulig de hadde et poeng, for 10cc hadde utviklet seg mer og mer i retning av et studioprosjekt fremfor et live-band.

Dreadlock Holiday hadde klare referanser til Jamiaca og reggea både i tekst og rytme, og ble vel kanskje for eksotisk for mange nordmenn. Med i bandet hadde nå Stewart og Gouldman fått med seg Rick Fenn på gitar, Paul Burgess på trommer og keyboardisten Duncan Mackay. Også Stuart Tosh – fra 1975-fenomenet Pilot – medvirket på trommer og vokal.

Det hele så riktig så lyst ut med tanken på fremtiden for bandet, men alt skulle gå nedoverbakke etter 1978. Året etter ble Stewart stygt skadet i en ulykke, og utgivelsen Look Hear? i 1980 ble en stor skuffelse, selv om denne solgte bedre i Norge enn andre land. Singlen One, Two, Three ble 10ccs’ siste hitsingle på våre lister.

Amerikaneren Andrew Gold ble hentet inn som medlåtskriver, men de to følgende albumene gjorde det enda labrere, og etter 1983 ble 10cc i realiteten oppløst til fordel for andre solo- og bandprosjekter.

Stewart jobbet blant annet sammen med Paul McCartney og Agnetha Fältskog, mens Goldman og Gold fortsette med å skrive låter sammen og oppnådde suksess gjennom andres artister innspillinger av disse.

10cc ble igjen samlet til to album i 1992 og 1995, de fortsatte samarbeidet med Gold og McCartney.

Det hele ble imidlertid mottatt uten den veldig store entusiasmen fra platekjøperne, men en låt som Ready To Come Home fra bandets siste album Mirror Mirror, har vist å få en fin levetid gjennom andres innspillinger – blant annet av Morten Harket.

Eric Stewart trakk seg ut fra 10cc for godt etter dette, og han har offentlig uttalt at bandet er nedlagt for evig og alltid. Gouldman har derimot fortsatt med sin egen utgave av 10cc, og sammen med gitarist Rick Fenn er denne utgaven stadig så aktive: Riktignok uten nye studioinnspillinger bak seg.

10cc var regnet som en av de mer originale bandene fra 70-tallet, og ble også kjent for sine riktig så innovative platecovre. Med sine første innspillinger krysset de kunst og kommersialitet som få andre klarte, og bandets to store hitsingler I’m Not In Love og Dreadlock Holiday blir spilt og brukt av andre artister også i dag.


10cc
Dreadlock Holiday
(Graham Gouldman/Eric Stewart)
1978 Mercury
Produsert av Graham Gouldman og Eric Stewart
Utgitt på albumet Bloody Tourists