Andy Gibb – Shadow Dancing

Og plutselig var det fire av dem! Lillebror av Bee Gees-Gibbs var knapt sytten da han entret listene for første gang i 1975, men først i 1978 skulle han bli noe av et tenåringsidol – først og fremst i USA.

Andy Gibb rakk knapt å bli født i 1958, før familien emigrerte for en tiårsperiode til Australia. Han kom tilbake til England akkurat da sine eldre brødre i Bee Gees fikk sitt gjennombrudd i 1967, og under den videre oppveksten skrev og sang han sine egne låter klart inspirert av de tre eldre brødrene.

I 1974 returnerte han kort til Australia der han fikk en liten hit med låten Words and Music. Videre samarbeid både med produsenter og et kort opphold i bandet Zenta, strandet imidlertid – og Andy reiste tilbake til de britske øyene i 1976.

Med seg hadde han da en rekke låter og demo-er, og Bee Gees’ produsent Karl Richardson mente at talentet var stort nok til at han signerte Andy til RSO.

Både låten I Just Want to Be Your Everything fikk Andy Gibb et gjennombrudd i 1977, der singlen gikk helt til topps på Billboard. Stilen var en nokså polert popdisco, med minimal innblanding av brødrene utenom Barrys produsenthjelp og låtskriverhjelp på et par av sporene. Også låten (Love Is) Thicker Than Water ble en nummer 1 i USA.

På oppfølgeren Shadow Dancing i 1978, var hele kvartetten Gibbs involvert i større grad, og den ble Andys tredje strake listetopper på de amerikanske listene. Singlen ble også Andys eneste listeplassering på de norske listene.

Suksessen fortsatte inn i 1979, og Andy Gibb var da blant de mest populære idolene i discobølgen i USA – noe som mange daværende tenåringsjenter ennå i dag kan skrive under på. Året etter tok han det roligere på platefronten, og valgte å medvirke på Lloyd Webber-oppsetninger på Broadway samt et eget TV-show fra 1980 til 1982.

I mediene holdt han seg på forsiden, i et mye omtalt forhold med Dallas-stjernen Victoria Principal.

Andy Gibb forduftet deretter fra stjernehimmelen, noe som skyldes alvorlige problemer med stoffmisbruk. Han forsvant fra listene etter discobølgen, og etter 1981 ga han aldri ut noe mer musikk verken på album eller single.

Etter noen år i skyggene og et avvenningsopphold, forsøkte så Andy Gibb fra 1985 å få karrieren tilbake på fote. Han tok noen vellykkede oppdrag i Las Vegas og turnerte i Asia, men stoffmisbruket gjennom mange år hadde ledet til depresjoner og personlige problemer og et comeback lot vente på seg.

Tidlig i 1988 var det på tale at han skulle inntre i Bee Gees sammen med brødrene, som da hadde en stor hit med You Win Again – deres første singlehit som gruppe siden 1979.

Et soloalbum var også under arbeid, men det gikk kun noen få uker før Andy Gibb ble innlagt på sykehus og døde der etter fem dager. Dødsårsaken var et virus og et svakt hjerte, som følge av årene med stoffmisbruk.

De få sporene fra studioarbeidet ble aldri utgitt, men en låt, Arrow Through the Heart, ble utgitt på en Bee Gees-samling i 2010.

Andy Gibb fikk aldri den store suksessen utenfor USA og dels Australia, til det var nok den lette formen for disco for amerikansk i europeiske ører. Han status som tenåringsidol i USA huskes imidlertid, og hans tidlige bortgang har ført til at mange nostalgiske amerikanere i dag ennå husker navnet Andy Gibb.


ANDY GIBB (1958-88)
Shadow Dancing
(Barry Gibb/Maurice Gibb/Robin Gibb/Andy Gibb)
 1978 RSO
Produsert av Barry Gibb, Albhy Galuten og Karl Richardson
Utgitt på albumet Shadow Dancing