Bonnie Tyler – It’s a Heartache

Bonnie Tyler ble født som Gaynor Hopkins i den lille byen Skewen i Wales, med en syngende mor og en gruvearbeidene far.

17 år gammel ble hun i 1969 nummer to i en lokal talentkonkurranse, men opptredenen ga mersmak og hun fortsatte å opptre. Snart fikk hun plass som korist i bandet Bobby Wayne & The Dixies, og i 1971 dannet hun sin egen gruppe: Imagination.

Da valgte hun samtidig å ta artistnavnet Sherene Davis og etablerte seg i Swansea.

Frem til 1975 fikk Bonnie nok av erfaring gjennom opptredener på klubber og barer i Whales, og hun ble da oppdaget av talentspeideren Roger Bell som sikret henne en kontrakt med RCA. Det var også i 1975 at hun tok sitt endelige artistnavn, Bonnie Tyler.

Jobbende med flere demo-er, uten egentlig å ha en produsent, ble hun å kontaktet av paret Ronnie Scott og Steve Wolfe, som skulle bli hennes managere og låtskrivere helt frem til 1981.

Deres første single på RCA kom i 1976 og het My! My! Honeycomb, som vel kun ble en lokal radiohit. Oppfølgeren fikk derimot full back-up fra plateselskapet – og Lost in France ble en stor hit i store deler av verden, nesten bare med unntak av Norge og USA.

En operasjon på stemmebåndende førte til en ufrivllig pause fra promotering og innspillinger, og oppfølgeren og albumet ble dermed utsatt til året etter. Da hadde stemmen blitt umiskjennelig Bonnie Tyler, først og fremst fordi hun ikke adlød legenes ordre om en lengre pause i syngingen.

Albumet The World Starts Tonight ble en OK suksess, ledet av Lost in France og andre-singlen More Than a Lover.

It’s a Heartache kapret våren 1978 formelig radiostasjonene over hele verden og ble en av årets mest spilte og solgte låter, der salgstallene først stanset på over fem millioner. Den var påtenkt å være førstelåt fra hennes andre album, Natural Force, men så hendte det noe rart …

Bonnie hadde fått stor oppmerksomhet i Tyskland og plateseslskapets tyske avdeling fant ut at dette skulle man utnytte. Singler og andre låter fra de to albumene ble dermed slått sammen og utgitt som en The Hits of Bonnie Tyler, og det var denne utgivelsen som kom til Norge og toppet albumlistene i ni uker.

Natural Force kom fullstendig i skyggen, selv om denne riktignok oppnådde en tredjeplass som høyeste plassering.

En oppfølger i Here Am I klatret til nummer fire på VGs singleliste sommerstider, men deretter kom ingen Bonnie Tyler-låter inn på våre lister før hun dundret sammen med Jim Steinman i 1981.

Hun beholdt en liten og trofast tilhengerskare i land som Frankrike, Tyskland og Canada, men Tyler ble spesielt i USA plassert som en countryartist – noe hun selv ikke ønsket å være.

En viss suksess kom i 1979 da hun vant den store Yamaha-festivalen i Tokyo med Sitting on the Edge of the Ocean, men albumene hun ga ut både dette året og i 1981, skrapet bare så vidt innom de nederste delene av albumlistene – også i Norge.

Bonnie Tyler kunne kanskje ha fortsatt som en lokal heltinne i Wales, men hun var blitt sulten på suksess og våget å gå nye veier for dette.

Da kontrakten med RCA og Scott/Wolfe gikk ut i 1981, gjorde hun nettopp dette – og i 1983 stormet hun tilbake på listene med det bombastiske eposet Total Eclipse of the Heart.


BONNIE TYLER (f. 1951)
It’s a Heartache
(Ronnie Scott/Steve Wolfe)
1977 RCA
Produsert av Dave Mackay
Utgitt på albumet Natural Force