Commodores – Three Times a Lady

The Conmmodores var opprinnelig et lite fyverkeri av funky og dansevennlige instrumentallåter, men utover 70-tallet ble balladene gruppens fremste varemerke.

Gruppen ble rundt 1969 dannet på restene av bandene The Mystics og The Jays. De fikk blant annet varme opp for The Jacksons på starten av tiåret og fikk deretter platekontrakt med Motown.

Commodores fremste figurer var gitaristen Thomas McClary og Lionel Richie på saxofon og vokal, som nettopp hadde spilt sammen i The Mystics.

I 1974 var Commodores en sekstett, der de dette året fikk et lite gjennombrudd med singlen og albumet Machine Gun. De utga deretter hyppig hele seks album på tre år, med stadig stigende popularitet. Singler som Sweet LoveBrick House og Easy ble store hits i USA – men først med sistnevnte single i 1977, slo de også til på vår side av Atlanteren.

Albumene var en blanding av nokså heftige rytmer og funkinspirerte instrumentallåter, men stilen ble noe mer kommersiell underveies. Ikke minst ble balladene med Lionel Richie på vokal, radiofavoritter – og selvfølgelig var Commodores enslige hitsingle i Norge, Three Times a Lady en av disse.

Denne låten ble også gruppens største kommersielle suksess, og i Storbritannia ble den faktisk Motowns mest solgte single til da gjennom historien.

I ettertid står singlen som en aldri så liten balladeklassiker fra 70-tallet, og spesielt i USA er den stadig en gjenganger på radiostasjoner og gjennom innspillinger av såvel kjente, som ikke fullt så kjente artister.

Commodores fikk aldri siden en lignende suksess utover de amerikanske grensene, men der beholdt de en solid posisjon langt ut på 80-tallet. Deres siste store hit ble Nightshift i 1984, to år etter at Lionel Richie hadde forlatt gruppen for å satse på en solid og suksessfull solo-karriere.

Etter 1993 spilte Commodores sjeldent inn nye utgivelser, men gruppen ble aldri oppløst. De opptrer i dag som en trio, der originalmedlemmene Walter Orange og William King stadig fronter det hele, godt backet opp av forskjellige backingband.


THE COMMODORES
Three Times a Lady
(Lionel Richie)
1978 Motown
Produsert av James Anthony Carmichael
Utgitt på albumet Natural High