Donna Summer – MacArthur Park

Donna Summer skulle i 1978 ta karrieren enda et steg videre og nå også for alvor erobre den amerikanske markedet.

En Los Angeles-basert konsert gjorde sitt til dette, som ble videreført i det på alle måter monumentale live-album Live and More. Dette var et dobbeltalbum med tre sider fra konserten, og den siste fjerdedelen bestående av den 17 minutter lange MacArthur Park Suite.

Mac Arthur Park Suite var et slags discoballade-verk i fire deler, der selve låten MacArthur Park utgjorde halvparten av spilletiden. Den ble kortet ned til single- og radioformatet, og ble der Donna Summers første nummer en på Billboard.

Låten var opprinnelig skrevet av Jimmy Webb i 1969, og har både før og etter Summers suksess blitt spilt inn av en rekke artister i en mengde forskjellige sjangre.

Webb er en av USAs største låtskrivere, men kanskje litt ukjent for oss i Norge da ofte mer «voksne» amerikanske navn har spilt og brukt hans melodier. I USA er knapt noen andre låter fremført oftere enn Webbs By the Time I Get To Phoenix.

Donna Summers versjon av MacArthur Park var lenge borte fra markedet i sitt fulle format, da Live and More ble reutgitt uten suiten i sin helhet på CD. I dag er den tilgjengelig i både full lengde og kortversjonene.

Hun fulgte opp singlen med nok en amerikansk listetopper i Last Dance, og hun forsøkte seg også som skuespiller – noe som vel bare var delvis vellykket. Hun ble derimot Grammy-nominert, og mange amerikanske kritikere berømmet hennes vågale miks utover discoen, der hun også eksperimentere med helt andre sjangre på Live and more.

Verken single eller album gjorde imidlertid det helt store i Europa, og Norge overså Donna Summers innspillinger glatt i 1978.

Med det amerikanske markedet erobret, våget Donna Summer nå gå nye veier videre på kommende singler og album. 1979 skulle bli kanskje hennes største år som artist, også på norske lister, med en stor singlehit i Hot Stuff og en duett med Barbra Streisand.


DONNA SUMMER (1948-2012)
MacArthur Park
(Jimmy Webb)
1978 Casablanca
Produsert av Giorgio Moroder og Pete Bellotte
Utgitt på albumet Live and More