John Travolta & Olivia Newton-John – You’re the One That I Want | Summer Nights

Da Grease ble en stor suksess mens Saturday Night Fever ennå surfet høyt både på lerret og platespiller, var slett ingen tilfeldighet.

Bak filmen stod nemlig samme produsent – og Bee Gees‘ manager – Robert Stigwood.

Selve historien Grease var allerede en kjent musikal, og hadde etter premieren i 1971 i Chicago vært oppført både på Broadway og West End. På Broadway gikk den sammenhengende helt frem til 1980.

Stigwood visste hva han gjorde. Han tok med seg den nå kjente John Travolta (f. 1954), som med Saturday Night Fever hadde fått sitt definitive gjennombrudd på lerretet. Olivia Newton-John var i 1978 en av de mestselgende kvinnelige navnene i USA – der karrieren hennes på denne tiden var betydelig større enn i Europa.

Foruten låtene som allerede hadde versert på teateret og i musikalen, fikk også Stigwood inn flere nyskrevne sanger. Blant annet fikk han hentet inn Barry Gibb, som skrev tittelmelodien Grease – som ikke var inkludert i selve handlingen.

You’re the One That I Want var også skrevet for filmversjonen, og ble sluppet i butikkhyllene lenge før Grease nådde kinolerretet.

Femtitalls-nostalgien og dansefeberen som rådet, skapte en miks som ble en umiddelbar suksess. I Norge opplevde Grease i forhold til antall uker på topp på albumlistene, større popularitet enn Saturday Night.

You’re the One That I Want er nummer to på adelskalenderen over tidenes mest populære singler i Norge, bare slått av Baccara. Den lå atten uker på topp – og 29 uker totalt inne på VGs singleliste.

Oppfølgeren Summer Nights ble noe labrere mottatt – men det skulle vel bare mangle. Unntaket var hos britene, der låten ikke var langt unna forgjengeren i popularitet. Summer Nights var for øvrig blant de orignalene låtene fra 1971-oppsetningen.

En tredje single, Hopelessly Devoted to You med kun Olivia Newton-John, ble også en stor slager, men kom aldri inn på listene i Norge.

Stigwood og Travolta gjorde mye rart etter Grease, og 80-tallet ble nesten en katastrofe for begge. Travolta fikk derimot karrieren på fote igjen ved inngangen til 90-årene, og Stigwood fikk samme tiår en stor triumf med innspillingen av Evita – med Madonna i hovedrollen.

Oliva Newton-John bommet også fælt da hun deltok i katastrofe-musikalen Xanadu i 1980 – men i tospann med Electric Light Orchestra ble musikken en stor suksess.  To år etter Grease, sommeren 1980, var Newton-John tilbake på toppen av hitlistene.

Grease overlevde 70-tallet både visuelt og musikalsk, og har blitt satt opp på scener og gjenutgitt på platemarkedet flere ganger siden. En oppfølger – Grease 2 – ble derimot i 1982 heller lunkent mottatt.

En remiks av de mest populære låtene ble en hitsingle som The Grease Megamix i 1991, mens musikalen i seg selv fikk noe av en renessanse på Broadway i en påkostet oppsetning fra 2007.


JOHN TRAVOLTA & OLIVIA NEWTON-JOHN
You’re the One That I Want
(John Farrar)
1978 RSO
Produsert av John Farrar
Utgitt på soundtracket Grease


Summer Nights
(Warren Casey/Jim Jacobs)
1978 RSO
Produsert av Louis St. Louis og John Farrar
Utgitt på soundtracket Grease