Kate Bush – Wuthering Heights

En Kate Bush-låt var aldri helt som alle andre låter, og fra debuten med Wuthering Heights gikk det bokstavelig talt mot stormfulle høyder med karrieren hennes.

Kate var født som Catherine i Welling, Kent i en kunsterisk familie, der både foreldre og brødre var involvert i alt fra pianospilling til fotografering. Hun spilte selv piano fra elleveårs-aldereen.

Seksten år gammel, under skolegangen på en romersk-katolsk skole i London, fikk hun ved hjelp av familien til å spille inn en rekke demoer, som plateselskapene viste ingen interesse for. Via en felles venn nådde innspillingene ørene til Pink Floyds David Gilmour, som ble imponert over talentet i både stemme og låtskriving.

Han produserte selv tre låter for henne, og fikk siden inn Andrew Powell til å videreføre flere innspillinger. EMI tente deretter på alle plugger av resultatene og signerte Kate Bush umiddelbart.

Det gikk allikevel to år før The Kick Inside kom ut i butikkhyllene. Grunnen var at både manager og plateselskap ønsket at Bush skulle få gjort seg ferdig med skolegangen, noe hun også gjorde – samtidig som hun også fikk betydelig dansetrening disse årene.

Suksessen kom umiddelbart da både album og debutsingle nådde butikkhyllene, og som den første kvinnelige artisten i historien toppet hun de britiske listene med en selvskrevet låt.

Wuthering Heights var basert og inspirert av Emily Brontës roman av samme navn (Stormfulle høyder på norsk), og nettopp disse overlappende litterære referansene skulle bli et varemerke for Kate Bush videre.

Mottakelsen var god også i Norge der albumet ble liggende et halvt år på listene, og singlen karret seg midt mellom disco og gitarpop opp på en sjetteplass.

Med mye materiell liggende i kulissene kom oppfølgeren, Lionheart, bare ni måneder etter debutalbumet. Denne ble ikke like godt mottatt, men sørget for at Kate Bush solgte jevnt og godt gjennom hele 1978.

Kate Bush fikk både ros og skryt for nokså gjennomførte konserter og opptredener, der hun kombinerte de nesten labyrintaktige melodiene med dans og bevegelser.

Britene hadde fått et stort talent som de med rette kunne være stolte av, og etter et rolig år skulle Kate Bush komme sterkt tilbake på listene da tiåret vippet over til 80-tallet.


KATE BUSH (f. 1958)
Wuthering Heights
(Kate Bush)
1977 EMI
Produsert av Andrew Powell
Utgitt på albumet The Kick Inside