Kim Larsen og hans Gasolin’ ble de første virkelige store navnene fra Danmark som fikk suksess på våre breddegrader.
Danmark hadde ikke hatt samme fordel som svenskene, der musikk og radiosignaler spredte seg inn over store deler av østlandsområdet og foret radiolytterne med svensk musikk
Selv om sørlendinger kunne snappe opp både TV- og radio over Skagerak i godværsstunder, var det ikke mye til hjelp: Dansk Radio (DR) var minst like restriktive til å spille og promotere kommersiell rock og pop gjennom 60- og 70-årene, som vår hjemlige NRK.
Gasolin’ hadde derimot innledet og fremmet en dansk gullalder for hjemlig pop og rock, som skapte en helt egen nasjonalistisk bølge av store navn som også etter 70-tallet skulle markere seg skarpt både i Danmark og de skandinaviske nabolandene.
Kim Melius Flyvholm Larsen var fra København. Han trakterte gitar og skrev låter helt fra tenårene, men først med dannelsen av Gasolin i 1969 ble han for alvor kjent i det danske musikkmiljøet.
Gasolin’ vendte opp-ned på det meste innen dansk populærmusikk, og med store ambisjoner, en usedvanlig sans for gode melodier – og ikke minst aksepten for å kunne synge rock på dansk – ble bandet raskt danskenes fremste gruppe.
Gnistene røk til tider mellom Larsen og bandets rake motsetning i Franz Beckerlee, noe som skapte en dynamisk og overraskende kombinasjon av enkle og iørefallende melodier og modige album. At bandet maktet å få hjelp av Queen-produsent Roy Thomas Baker, vitnet også om et navn som ønsket noe mer utover de danske landegrensene.
Det var konfliktene mellom Larsen og Beckerlee og den mislykkede satsningen på det internasjonale markedet, som førte til Gasolin’s fall i 1978. Ironisk nok var dette året da bandet for alvor slo gjennom i Norge, etter flere opptredener og konserter her hjemme.
This Is My Life var opprinnelig en Gasolin’-ballade, utgitt på deres storselger fra 1976 Efter endnu en dag. På konsertene ble låten ofte fremført i en adskillig raskere utgave, og Kim Larsens single og solo-innspilling var en slags bearbeidet versjon av denne utgaven.
Låten ble utgitt på hans andre soloalbum, som sammen med flere av Gasolin’s utgivelser sørget for noe av en Kim Larsen-feber i Norge. I løpet av 1978 var hele fire Gasolin’-album inne på VG-listen, pluss Kim Larsens egen utgivelse.
Kim Larsen fikk aldri noen senere singler inn på våre lister, men albumene hans fortsatte å selge i årene som kom. Han gjorde i 1982 et siste forsøk på et internasjonalt gjennombrudd med backingbandet og albumet Jungle Dreams uten suksess, men med gode salgstall både i Danmark og Norge.
Året etter vendte han tilbake til dansk og spilte inn både musikk og film til Midt om natten. Han fikk ikke da bare tidenes mestselgende album hjemme i Danmark, men anført av landeplagen Papirsklip fikk han også et hitalbum av dimensjoner i Norge.
Kun Åge Aleksandersen slo Midt om natten i salgstall i 1984, og Larsen ble ut tiåret – med forskjellige backinggrupper – et trofast og kjært navn for norske platekjøpere.
Fra midten av 90-tallet tok han det noe roligere, men samtlige album etter 1984 gjestet de norske listene. Det ble også tid til gjenforeninger med hans gamle kompanjonger i Gasolin.
Høsten 2018 ble det erklært dansk landesorg, også i musikkmiljøet i Norge, da det ble kjent at Kim Larsen hadde gått bort.
Han etterlot seg en stor sangskatt som trolig vil leve lenge og evig. Som han selv sang: … Just show me the light and I go there. Det er mulig han hadde helt rett i det.
KIM LARSEN (1945-2018)
This Is My Life
(Kim Larsen)
1977 CBS
Produsert av Sonny Limbo
Utgitt på albumet Kim Larsen & Yankee drengene