Umberto Tozzi – Ti amo

Aldri et tiår uten en stor italiensk slager, og i 1978 kom denne fra Umberto Antonio Tozzi – en av Italias mest solgte og kjente stemmer gjennom alle tider.

Tozzi stammet fra Milano, der han allerede i 16-årsalderen ble med i bandet Off Sound. Gjennom iherdig arbeid over hele landet, samarbeidet han deretter i flere år med Adriano Pappalardo, som også skulle få en fin karriere gjennom tiårene.

Et gjennombrudd kom i 1974 da han serverte låter og hits som låtskriver for duoen Wess & Dori Ghezzi, som jo hadde suksess også i Norge – men riktignok ikke med Tozzis låter. Han etablerte seg i disse årene som en låtskriver med en usedvanlig sans for melodiøse og gjennomførte låter og da kanskje spesielt ballader.

Som soloartist kom imidlertid ikke hans egentlig gjennombrudd før i overgangen til ’78 med Ti amo, som straks ble noe av en landeplage i hjemlandet. Suksessen spredte seg til Frankrike hvor den solgte over en halv million, for deretter å surfe videre gjennom vintermånedene nordover.

Den endte som en nummer 2 i Norge og en listetopper hos våre naboer i øst. Singlen krysset imidlertid aldri Nordsjøen, men ble derimot en liten hit i Australia!

Ti amo ble Tozzis enslige svale her i Norge, men han fortsatte med å ha stor suksess hjemme i Italia – og med sine største singler gjestet han også nabolandene, med flere fine listeplasseringer blant annet i Tyskland.

Hans neste store suksess ble Gloria, som i andre verdenshjørner i en engelsk utgave var starten på Laura Branigans karriere. Hun spilte også inn hans Self Control, som i Norge ble en 1984s største singler.

Umberto Tozzi var aldri blant de artistene som sendte ut singler og album i tide og utide, og han tok  – og tar seg ennå – gjerne flere år mellom nye utgivelser.

Han har faste låtskriverpartnere som også har satt sitt preg på internasjonale lister, blant dem Giancarlo Bigazzi som produserte Ti Amo: Og denne Bigazzi hadde nordmenn allerede danset til, da han var opphavsmannen til Boney MTake the Heat Off Me fra 1976.

Tozzi skrev også flere låter sammen med den noe yngre Raf. Han var blant Italias tenåringsidoler på 80-tallet, og nevnte Self Control var deres verk.

Sammen serverte de en av de store sommerslagerne i 1987 – Gente di Mare. Denne balladen ble nummer tre i dette årets Eurovision, og nordmenn og briter var vel de eneste som aldri oppfattet potensialet, der singlen solgte i bøtter og spann fra finske vidder i nord til spanske solkyster.

Umberto Tozzi har også deltatt flere ganger i – og vunnet – Italias egen store stolthet Sanremo.

Etter en hektisk periode med stadig stor suksess etter tusenårsskiftet, har han satt ned tempoet noe de siste årene. Det har resultert i noen samlealbum og live-utgivelser, og kun et enslig studioalbum fra 2009.

Wiki oppgir at Tozzi alene skal ha salgt over 45 millioner album, men tar vi med hans signatur på låtskriversiden, er nok det tallet adskillig høyere.

Ti Amo kom i en nyinspilling i duett med franske Lena Ka på fransk i 2002, og ble igjen en stor hit i Frankrike og andre franskspråklige land. Tozzi foreløpig siste utgivelse kom i 2015.


UMBERTO TOZZI (f. 1952)
Ti amo
(Umberto Tozzi/Giangarlo Bigazzi)
1977 CGD/CBS
Produsert av Giancarlo Bigazzi
Utgitt på albumet È nell’aria…ti amo