Art Garfunkel – Bright Eyes

Arthur Ira Garfunkel hadde ikke akkurat hatt noen stor solokarriere etter bruddet med Paul Simon, men med Bright Eyes slo han tilbake og fikk en av 1979s største ballader.

Etter suksessen med Paul Simon og Bridge over Troubled Water, hadde Garfunkel både forsøkt seg som skuespiller og gitt ut jevnlig med album gjennom hele 70-tallet. Han fikk suksess i 1975 med I Only Have Eyes for You som toppet de britiske listene og var en nummer 7 på vår egen VG-liste.

Bright Eyes ble derimot hans eneste låtsuksess på vår side av Atlanteren, mens han hjemme i USA fikk en håndfull låter som maktet å få riktig fine plasseringer på Billboard. Albumene solgte også helt greit, og alle hans album fra 1970 til 1981 – oppnådde hyggelige salgstall i Norge.

Bright Eyes var egentlig filmmusikk, noe som vel ikke ble lagt så merke til her hjemme. Den var opprinnelig temaet fra den animerte spillefilmen Flukten til Watership (Watership Down), som også utover høsten ble vist på norske kinoer.

I Storbritannia ble låten en av suksess av dimensjoner og lå seks uker som nummer 1, men den ble også Garfunkels siste svale av suksess på egenhånd.

Fra 1981 gikk karrieren nokså bratt nedover, noe som til dels skyldes personlige og pyskiske problemer. Hans store høydepunkt i det nye tiåret ble The Concert in Central Park samme år, en konsert som var en gjenforening med Paul Simon og regnes om en av de beste og mest sagnomsuste konsertopptredene noensinne i rockens historie.

Siden gikk det sju år før et nytt soloalbum kom ut i butikkhyllene, uten den store suksessen. Hans siste ordinære langspiller var Some Enchanted Evening i 2007.

Fra 1981 til 1995 levde Garfunkel for det meste ute av rampelyset, men etter dette har han vært noe mer aktiv. I 2009 og 2010 gjennomførte han flere opptredener med tidligere kollega Paul Simon.

Til tross for sin lite aktive karriere siden 70-tallet, har Art Garfunkel allikevel vært en favoritt hos mange musikkskribenter. Han regnes som en rockens fineste stemmer, og gjennom samarbeidet med Paul Simon – vil han for alltid ha en sentral og fin plass i rockens historie.


ART GARFUNKEL (f. 1941)
Bright Eyes
(Mike Batt)
1979 CBS
Produsert av Mike Batt
Utgitt på albumet Fate For Breakfast