Buggles – Video Killed the Radio Star

Det skulle gå et par før Trevor Horn og Geoff Downes spådom om en død for radioslageren ble reell : Men 1. august 1982 gikk MTV på luften, og musikk-kanalens aller første videoavspilling var nettopp Video Killed the Radio Star.

Trevor Charles Horn (f.1949) og Geoffrey Downes (f.1952) startet begge karrieren sin godt gjemt i kulissene på midten av 70-tallet. Horn var utdannet musiker, mens Downes hadde en solid arv med musikalske røtter fra familien.

Etter å ha jobbet med jingler og reklamelåter, ble de engasjert av produsenten Biddu og Tina Charles i 1976, Horn som bassist – og Downes på tangenter. Deretter ble The Buggles dannet som The Bugs med Bruce Woolley, som imidlertid trakk seg ut av prosjektet før lanseringen på plateselskapet Virgin.

Buggles var aldri ment å være et live band, men kun et studioprosjekt for å realisere Downes og Horns drøm om et rent maskinelt produkt. De opptrådde sjeldent om aldri live, selv om singlen Video Killed the Radio Star føk langt opp på listene i hele Europa.

Norge var faktisk ett av svært få land hvor singlen aldri kom inn på listene: Hos våre naboer i øst toppet den.

Låten ble Buggles eneste og store hitsingle, men både Trevor Horn og Geoff Downes skulle skape riktig så aktive karrierer etterpå.

Under arbeidet med et oppfølgeralbum i 1980, jobbet de tilfeldigvis i samme studiokompleks som den da noe skrantende og halverte supergruppen Yes.

Det ble til at Downes og Horn utfylte mangelen av vokalist og bassist, og sammen rakk de både et album – Drama – og en heller labert mottatt turne, før både Yes og Buggles ble oppløst i 1981.

Trevor Horn ble etter dette en av Storbritannias aller største produsenter, og han var faktisk med å produsere en ny utgave av Yes i 1983, før han dundret inn i musikkhistorien med Frankie Goes to Hollywood året etter.

Siden har han vært en av britenes og popindustriens kanskje viktigste bakmenn og produsenter.

Downes slo seg sammen med Yes-gitarist Steve Howe i supergruppen Asia, som oppnådde stor suksess i 1982 og 1983 – før de som alle andre supergrupper, dundret sammen i uenigheter og raste sammen i popularitet.

Downes ga derimot aldri opp Asia, og han har siden med en rekke besetninger frontet bandet helt til i dag. I 2007 var den originale kvartetten tilbake i studio, og i dag er Downes faktisk medlem av både denne gruppen og Yes.

Trevor Horn produserte også Yes’ comebackalbum Fly From Here i 2011: Et album bygget på flere Buggles-låter som aldri ble ferdig innspilt.

Fly From Here svippet faktisk innom VGs albumliste – og etter 30 år, maktet så Horn og Downes hva de aldri maktet sammen med noen Buggles-innspilling: En listeplassering også i Norge.

Tok så musikkvideoen piffen av radioslageren? Nei, ikke helt. Men MTVs inntreden i 1981 skapte selvfølgelig et visuelt inn- og uttrykk som vendte opp-ned på hele musikkindustrien.


THE BUGGLES
Video Killed the Radio Star
(Bruce Wooley/Trevor Horn/Geoffrey Downes)
1979 ISLAND
Produsert av Trevor Horn og Geoffrey Downes
Utgitt på albumet The Age of Plastic