Dschinghis Khan ble skapt for å vinne og selge. De klarte ikke det førstnevnte – men solgte, det gjorde de.
Gruppen ble kreert for å representere Vest-Tyskland i Eurovision, som fant sted i Jerusalem. Bakmennene var allerede da erfarne låtskrivere innen tyske schlagers, og Ralph Siegel og Bernd Meinunger skulle slett ikke la være å høre fra seg heller i årene som kom.
Som mange andre grupper skapt for en eneste anledning, holdt ikke Dschinghis Khan sammen mange årene. Allerede i 1980 var det slutt, men låten fikk på underfundig vis en levetid helt til våre dager, og har vel nesten blitt en slags kultslager. I asiatiske land som Sør-Korea og Japan har flere grupper hatt suksess med gjentatte nyinnspillinger.
Hva man så på scenen i Jersualem var noe helt unikt, men riktig så gjennomtenkt. Fem sangere sang – og en danser var utkledd nettopp som mongolkongen.
Danseren Louis Hendrik Potgieter fikk vel trolig karrieren sin helt spolert av suksessen, og helt frem til han døde av AIDS på starten av 90-tallet, ble han assosiert med denne 1979-slageren.
I Tyskland og en rekke andre land maktet også Dschinghis Khan å følge opp 1979-singlen. Moskau (Moscow) ble for eksempel en kjempslager i Østerrike og toppet der listene i seks uker.
Da Siegel og Meinunger – og discobølgen – forsvant fra prosjektet, falt det hele sammen – og Dschinghis Khan var historie i 1981.
Imidlertid har de i forskjellige konstellasjoner fra tid til annen opptrådd sammen og senere, og ikke minst har det kommet både nyinnspillinger og remikser med jevne mellomrom – slik at originalversjonen omtrent er umulig å spore opp både på streaming-tjenester og låtbutikker.
I dag kan det hele sees på som en slags Boney M.-kloning møter tysk schlager, men i 1979 var effekten av både en fengende melodi og en usedvanlig opptreden, nok til at singlen solgte bøtter og spann og ble en av 1979s store sommerslagere.
Det hører også med til historien at den norske delegasjonen, inkludert vår egen Anita Skorgan, stod frem i riksavisene og tok avstand fra en gruppe som sang om en fyr som tok livet av millioner av mennesker.
Singlen nådde (heldigvis) ikke helt til topps i Norge – men i 1982 skulle Siegel og Meinunger nettopp klare det, i en helt annen sjanger – og med et fredsbudskap om litt mer fred i verden. Anledningen da var selvfølgelig også Eurovision Song Contest.
DSCHINGHIS KHAN
Dschinghis Khan
(Ralph Siegel/Bernd Meinunger)
1979 Jupiter
Produsert av Bernd Meinunger
Utgitt på albumet Dschinghis Khan