Hits Norge

Pop og rock gjennom 50 år

Frank Zappa – Bobby Brown

© Zappagrita

Ingen våget som Francis Vincent Zappa Jr å blande sjangre og inn- og uttrykk slik andre blandet bakevarer. Resultatet var ofte sært, men til tilder også banebrytende.

Om noen hadde ymtet frempå at Zappa skulle få 1979s største* singleslager i Norge da han med The Mothers of Invention i 1966 platedebuterte, ville han nok trolig skrevet en satirisk liten vise om det.

*med flest førsteplasser, men ikke totalt.

Zappa var fra Baltimore, California og spilte både flere instrument og i flere band gjennom oppveksten. Han samarbeidet fra da, også flere ganger siden, med Don Van Vliet alias Captain Beefheart, og rakk også noen måneder med musikkstudier.

Han ble derimot først og fremst kjent som en gitarist, selv om han i grunnen trakterte de fleste instrumenter.

Fra 1964 ble han medlem av The Soul Giants, som året etter ble oppnevnt til The Mothers. De vakte oppsikt i det mer skjulte musikkmiljøet av Los Angeles og fikk platekontrakt der de måtte døpe seg om nok en gang. Nå til The Mothers of Invention.

Frem til 1975 da The Mothers ble oppløst, rakk Zappa og en stadig voksende og skiftende besetning å harselere med det meste innen hva som var oppfattet som kommersielt innen kulturen.

Noen kritikere ble etter hvert rimelig lei Zappas stadige satiriske krumspring, men gjennom disse årene vokste også anseelsen blant publikum – og selv med et usedvanlig kvantum av plateutgivelser, fikk både Zappa og band et riktig så solid håndgrep på platekjøpere og publikum.

Han samarbeidet også med noen av rockens største navn, deriblant både Ringo Starr og til dels John Lennon – og flere musikere fra The Mothers skulle siden gjøre seg gjeldende i andre band. Zappa produserte også Alice Coopers første album.

I 1973 opptrådde han med stor suksess og oppmerksomhet på Kalvøya-festivalen.

Fra 1976 ga Zappa ut alt av materiell i sitt egen navn, og dette året sier mye om hans holdning til popkulturen: Singlen Disco Boy – som definitivt ikke var disco, var hentet fra et slags samlealbum Strictly Commercial – som like definitivt ikke var det.

Fra Disco Boy gikk det nesten tre år før neste singleutgivelse. Dancin’ Fool ledet an utgivelsen av Sheik Yerbouti, som i bare tittelen var et spark bak til discobølgen og KC & the Sunshine Bands hit fra 1975.

Bobby Brown – i ettertid titulert som Bobby Brown Goes Down – var single nummer to. Den hadde allerede fått et slags kultstempel på seg, siden albumet hadde vært i salg i flere måender og ikke var ukjent for publikum.

Låten begynte også å figurere på radio, men flere stasjoner – deriblant NRK – stanset umiddelbart avspillingen da det gikk for de Høye Herrer i kringkastingsrådene hva teksten egentlig fortalte om.

Resultatet var som med flere andre bannlyste låter: Oppmerksomheten ble enda større, og salgstallene tok helt av.


FRANK ZAPPA (1940-93)
Bobby Brown
(Frank Zappa)
 1979 CBS
Produsert av Frank Zappa
Utgitt på albumet Sheik Yerbouti


Bobby Brown blir ofte ansett for å være en særpreget norsk suksess – men låten gikk også til topps i Sverige og gjorde det sylskarpt i de tyskspråklige landene.

Briter og spesielt amerikanere forstod imidlertid ikke dette her, og den satiriske og ikoniske historien om byens flotteste fyr som oppdager sin homofile legning, ble trolig for sterk kost blant mormonere og puritanske radioredaktører.

Zappa fortsatte med sitt, helt upåvirket av den kommersielle suksessen. Han ga ut album som andre ga ut singler, og hans Joe’s Garage-utgivelser føk like til topps på VGs albumliste i september 1979.

Salgsmessig, men ikke produksjonsmessig, forsvant Zappa noe utpå starten av 80-tallet. Han kom derimot sterkt tilbake og blandet uttrykk og sjangre kanskje sterkere enn noensinne.

Han tok i bruk videomediet helt utenfor hva en artist og musiker hadde gjort tidligere, og hans engasjement også innenfor den økende sensuren av amerikanske sangtekster, har siden blitt høyt verdsatt.

I 1991 annonserte han at han ønsket å stille som presidentkandidat, samme år som han slapp nyheten om han led av kreft. Han ble aldri frisk og døde 4. desember 1993 – bare to uker før sin 53-års dag. I etterkant entret Bobby Brown igjen de norske single-listene, tolv år etter bruduljene i 1979.

Frank Zappa var en av rockens mest grensesprengende, og kanskje også mest kunnskapsrike, musikere. Han var mer enn kunstner en artist, og hans posisjon som skapsprenger av sjangre og kulturutrykk kan ikke undervurderes.

Det har kommet – og kommer stadig – utgivelser fra Zappa, da han etterlot seg et velv av musikk – både uferdig og uutgitt. Sønnene, og spesielt Dveezil Zappa, viderefører Zappas navn og musikk i dag.