Milk & Honey with Gali – Hallelujah

En av de mer seiglivede og mest kjente av alle vinnerne i Eurovision Song Contest, kom fra Israel og seiret på hjemmebane.

Selv om kanskje andre vinnere blir regnet som både bedre og mer kjente i dag, har allikevel Milk & Honey stadig rekorden i Norge i antall uker helt på topp av singlelistene. Elleve uker ble til slutt, av totalt atten – og på årsoppsummeringen for 1979 var de kun slått av Frank Zappa når det gjaldt uker på førsteplass.

Milk & Honey var en trio, der Gali Atari (f. 1953) kun var leid inn for denne ene opptredenen. De skiltes allerede året etter grunnet økonomiske uenigheter, og fortsatte sine karrierer hver for seg.

Foran seieren i Jerusalem, var Atari allerede et kjent navn – og hun hadde opptrådd to ganger i den store sangkonkurransen World Popular Song Festival i Japan. Hun var egentlig fra Jemen, men kom tidlig til Israel.

Karrieren hennes vekslet mellom film og musikk, og hun fikk med seg både gode engelskkunnskaper og solid erfaring gjennom et opphold i New York.

Seieren i 1979 ble hennes store gjennombrudd som artist, selv om hun også tidligere hadde hatt suksess med sine første innspillinger. Selv om hun aldri ble et navn utenfor Israel, skulle hun bruke seieren til å bli en av landets mest kjente navn innen både film og musikk – og karrieren har hun vedlikeholdt, med stort hell, like til i dag.

Også Milk & Honey oppnådde en fin karriere etter Hallelujah, men ikke i samme grad som Atari. Frem til 1989 oppnådde de flere hitsingler og store album, men etter dette mistet de noe taket på publikum og opptrådde kun sporadisk.

De fortsatte som en kvartett, og hadde i forskjellige sammenhenger med seg flere kvinnelige sangere som «erstatning» for Atari.

Pussig nok var ikke Hallelujah påtenkt Milk & Honey i det hele tatt, men gruppen Habibi – som siden skulle representere Israel tre år senere. Seieren førte også til både økonomiske og organisatoriske problemer for landets hjemlige TV-selskap, IBA, som til slutt ikke så noen annen utvei enn å si fra seg landets andre Euvorision-arrangment på rad.

Tilfeldigheter førte til at Israel ikke stod på startstrek i det hele tatt under finalen i 1980, og Milk & Honey & Gali Atari er ennå de eneste vinnerne som ikke har vært i stand til forsvare seieren.

Ingen kan derimot ta fra dem merkelappen som en av tidenes mest minneverdige slagere fra konkurransen. Hjemme i Israel – og selv i urbane israelske miljøer i Statene – regnes låten som en popklassiker.


MILK & HONEY with GALI
Hallelujah
(Kobi Oshrat/Shimrit Orr)
1979 Polydor
Produsert av Shlomo Zach
Utgitt på albumet Milk & Honey with Gali