Village People – Y.M.C.A. | In the Navy

Village People var kanskje disco satt i galskap, men de var også et typisk eksempel på hvordan produsenter og plateselskap helt bevisst kunne skape millionselgere ved å trykke på akkurat de riktige knappene.

Sekstetten var egentlig ikke en fast gruppe med sangere og dansere.

Gruppen ble skapt i 1977 av den franske produksjonsduoen Jacques Morali and Henri Belolo, og i stedet for å promotere Village People med artistnavn – ble det hele visualisert av seks urtypiske amerikanske rollefigurer. Her var purken, indianeren, cowboyen, saileren, anleggsarbeideren og motorsyklisten!

Kontrasten til YMCA – som altså er det samme som KFUM – ble dermed så absurd som det var mulig: En indianer, cowboy, politimann m.fl. som danset i kostymer og sang om en kristelig forening for unge mennesker?

Folk flest brydde seg ikke om denne helt bevisste motsetningen og så det hele som fengende discomusikk og morro: Noe det jo også var, til tross for at albumet som solgte som hvetebrød het Cruisin’ med nettopp den hentydningen som lå til grunn for den tittelen.

Til historien hører det selvsagt med at både KFUM (YMCA) og den amerikanske marinen opplevde økt søkermasse etter disse to slagerne i 1979.

KFUM frafalt visstnok et stort søksmål etter å ha oppdaget at låten faktisk styrket medlemsantallet, til tross for at organisasjonen selvfølgelig ikke var glad over å bli brukt i en gruppe med røtter i de homofile diskotekene i USA.

Village People fikk fra starten av en nokså fin hit med Macho Man i 1978, før tre-fire singler for alvor gjorde det veldig stort. Sleazy ble deres tredje og siste single på våre lister, mens Go West, som kanskje i dag huskes bedre, aldri kom inn på VGs topp 10.

I løpet av 1979 ble Village People en farsott, der hits som Y.M.C.A., In the Navy og Go West alle var låter som alle kunne synge med på – og danse til.

Ut fra salgstallene var det veldig mange som gjorde nettopp dette, og i alle fall i Skandinavia var det vel lite trolig at «folk flest» ante de skjulte homoseksuelle hentydningene som faktisk utgjorde hele stammen i Village People.

På norsk spilte Septimus inn en norsk versjon av In the Navy selvfølgelig med tittelen I marinen, som fikk forunderlig mye spilletid på NRK.

Village People sank som en stein etter discoens død på tampen av 1979. En spillefilm i 1980 ble en dundrende fiasko, men de la aldri opp utover et pause fra 1982 til 1985.

I 1993 fikk gruppen en slags renessanse da Pet Shop Boys tok Go West tilbake til de øvre delene av hitlistene. Samtidig ble musikken deres ble brukt i filmen Wayne’s World 2, og flere samleplater og remikser kom da ut i butikkhyllene og solgte noen steder riktig så bra.

De to siste tiårene har gruppen fortsatt med å dukke opp på lister og show fra tid til annen, og de frontes i dag av «politimannen» Victor Willis. Ennå i glansdagenes kostyme, over 70 år gammel.


VILLAGE PEOPLE
Y.M.C.A.
(Jacques Morali/Henri Belolo/Victor Willis)
1978 CBS
Produsert av Jacques Morali
Utgitt på albumet Cruisin’


In the Navy
(Jacques Morali/Henri Belolo/Victor Willis)
1979 CBS
Produsert av Jacques Morali
Utgitt på albumet Go West