ABBA – The Winner Takes it All

I Norge var det stort sett stille fra ABBA etter at Gimme! Gimme! Gimme! forsvant ut av listene i februar 1980.

ABBA var da inne i avslutningen av sin siste og store verdensturné, og deretter gikk Andersson og Ulveaus tilbake i studio for å jobbe med nye låter. Samtidig satset gruppen på det spansktalende markedet med innspillinger av flere tidligere hits på spansk. Resultatet ble Gracias por la musica som kom på markedet sommeren dette året.

Spesielt blant musikkpressen i det britiske markedet, hadde mange avskrevet ABBA i 1980. Man regnet med at de som mange andre grupper som hadde trådd i 70-tallets rytmiske fotspor, slett ikke ville overleve det nye tiåret.

De tok feil.

The Winner Takes it All viste at ABBA stadig hadde noe å komme med, og i Storbritannia ble den gruppens åttende nummer 1-single. Med en noe mer innadvendt refleksjon i teksten enn tidligere, ble låten nesten overanalysert i forhold til ABBA-parenes brudd på privatfronten.

Det hindret ikke singlen i å ble av de største ABBA-suksessene, og i USA er det bare WaterlooDancing Queen og Take a Chance On Me som har oppnådd en høyere plassering på Billboard.

I  ettertid regner mange utgivelsen som kanskje gruppens beste innspilling ved siden av Dancing Gueen, og for svensk popindustri ble låten etter hvert en nøkkelutgivelse som mange av fremtidige svenske artister har hentet inspirasjon fra helt frem til i dag.

To måneder senere, i november, kom både albumet og singlen Super Trouper. Her var ABBA noe tilbake til voksenpopen fra The Album, og discoinspirasjonen fra Voulez-Vous var helt borte.

Albumet ble meget godt mottatt både av presse og publikum, selv om noen skribenter påpekte et par av låtene var vel klisjepregede som Happy New Year og Wembley-opptaket The Way Old Friends Do.

ABBA seilte allikevel ut av 1980 høyt oppe på både album- og singlelister, og Super Trouper – singlen – klarte nesten å føre ABBA helt til topps på VGs første singleliste for 1981.


ABBA
The Winner Takes it All
(Benny Andersson/Björn Ulvaeus)
1980 Polar
Produsert av Benny Andersson og Björn Ulvaeus
Utgitt på albumet Super Trouper