Brothers Johnson – Stomp!

L.A.-baserte The Brothers Johnson var en duo som opererte dypt inne i sorte, amerikanske sjangre som funk og soul. Da de i siste liten gasset på inn i discoterrenget, fikk de så også suksess på listene.

I motsetning til mange andre «brødre» innen populærmusikken, var Johnsons nettopp det. De var faktisk egentlig tre, da det hele startet på starten av 70-tallet som Johnson Three Plus One. Brødrene var George og Louis, en eldre bror Tommy – mens fetteren Alex Weir var «plus one».

De satset for fullt fra 1973, fra da som en ren duo med George og Louis. De fikk raskt kontakt med funk og r&b-miljøet i storbyene på USAs vestkyst, og en up-and-coming Quincy Jones skulle bruke dem fra første stund som studiomusikere til en rekke artister og album han produserte gjennom 70-tallet. Brødrene fikk også solid erfaring på scenen, gjennom opptredener i backinggrupper for navn som Bobby Womack og det resterende av Supremes.

Fra 1976 ga duoen også ut egne album, med Jones og hans låtskriverstab bak rattet på flere av låtene. Den helt store suksessen uteble imidlertid, men de maktet da to store singler på tampen av tiåret: I‘ll Be Good to You – en nummer 3 i 1976, og Strawberry Letter 23 i 1978 (nr 5). Begge selvsagt i USA.

Stomp! spilt inn i 1979, men utgitt i 1980, ble deres mest kjente låt – og maktet akkurat å henge med på den siste krampetrekningen av discobølgen. I USA regnes den like mye innenfor funk og r&b-sjangeren, og den var en såkalt crossover-låt på det amerikanske markedet. Funken ligger først og fremst i rytmen og basskompet, som var klart markerte i Johnsons innspillinger enn for samtidige discolåter.

For Quincy Jones som produsent var overgangen fra 1979 og 1980 i det hele tatt et gjennombrudd I Norge, da også en ung Michael Jackson fikk sitt gjennombrudd her med Jones bak spakene. Jackson leverte også låter til Johnsons album av året, mens Louis Johnson svarte med å servere stoff til Jacksons Off the Wall. Han spilte også bass på Thriller to år senere.

En låtskriver som Rod Temperton, som skulle bli sentral på Jacksons Thriller, var i tillegg medvirkende til Stomp!.

Brother Johnson fikk måtelig suksess med utgivelser fra 1982 til 1984, men de kom aldri i nærheten av noen flere singlehits. Etter 1988 har de bare sporadisk gitt ut nye album, og har fortsatt innen musikkbransjen der de startet: Som hyppig brukte studiomusikere innen funk og r&b. Louis Johnson har vel medvirket på hva som finnes av navn innen det mer rytmiske miljøet i Los Angeles.

Stomp! ble senere spilt inn på nytt og gitt ut på en EP, ikke lenge før Louis falt fra i 2015.


THE BROTHERS JOHNSON
Stomp!
(Louis Johnson/George Johnson/Valerie Johnson/Rod Temperton)
1980 A&M
Produsert av Quincy Jones
Utgitt på albumet Light Up the Night