Hits Norge

Pop og rock gjennom 50 år

David Bowie – Ashes to Ashes

Arkivfoto

David Robert Jones fikk sine største suksesser i Norge akkurat da hans egne krumspring fra noen år tilbake, plutselig ble en av trendene innen popmusikken.

Nordmenn hadde hatt litt trøbbel med hans Ziggy Stardust-konsept, som førte til ellevill bistand fra musikkpresse og publikum og ble millionselgere i andre deler av den vestlige verden. Men utover 70-tallet etablerte Bowie seg også med en solid tilhengerskare også her til lands.

Bowies forhistorie er velkjent. Via Londons modsmiljø forsøkte han seg via flere grupper, før han på egen hånd fikk en nokså solid forsmak av suksess på egen hånd med Space Odity i 1969.

Hva som imidlertid så ut til å bli en døgnflue av en artist, utviklet seg derimot til noe av trendsetter utover tiåret: Først gjennom Stardust – siden som en artist som aldri var redd for å hente inspirasjon fra undergrunnen og gjøre stilene til sin egen.

Etter en kreativ periode fra 1973 til 1976 med en bråte album og tre små hitlåter i Norge, forsvant Bowie til Tyskland og skapte grobunnen til synthpopen som i 1982 også skulle bli en trend på norske lister.

Å bruke maskiner fremfor instrumenter innen pop og rock til å lage kreative uttrykk, var noe helt nytt og langt fra hva man på starten av 80-tallet forbant med synther og syntetiske lyder. Til da hadde disse vært forbeholdt den mer «lette» og dansevennlige skalaen av popindustrien.

Kommersielt var disse tre Berlin-utgivelsene fra 1977 og 1978 for sære for det store publikumet, men en konsert i Drammenshallen sistnevnte år – gjorde Bowie for alvor til superstjerne i Norge.

I 1980 kom hans Scary Monsters (and Super Creeps)  i butikkhyllene, og Ashes to Ashes ble hans første virkelige hitsingle her hjemme. Den inneholdt et forunderlig lite synth-tema som piplet av gårde i løpet av låten, som gjorde utgivelsen til en av årets mest særpregede. Men ikke uten kommersiell appell.

Album og låt bar også preg av den gryende new wave-bølgen, og var kanskje deretter Bowies mest spiselige både på år og dag. Men ikke i USA.

Sannheten var at Bowie selv på denne tiden slet med å overbevise plateselskapet om han var berettiget flere utgivelser, siden salgstallene spesielt i statene slett ikke hadde vært i samsvar med Ziggy-perioden et lite tiår tidligere.

Han måtte ennå bruke et par år til for å få bevist akkurat det, men den europeiske suksessen med Ashes to Ashes hjalp da på litt. Også med tidenes dyreste musikkvideo til da i musikkhistorien.

Bowie fulgte da opp med Queen-«samarbeidet Under Preasure som skulle gjøre det veldig bra. Og både album og låt sørget for at Bowie fikk sine største salgssuksesser i Norge så lang i karrieren.


DAVID BOWIE (1947-2016)
Ashes to Ashes
(David Bowie)
1980 RCA
Produsert av David Bowie og Tony Visconti
Utgitt på albumet Scary Monsters (and Super Creeps)