Johnny Logan – What’s Another Year

Seán Patrick Michael Sherrard var født i Melbourne i Australia, men var av irsk familie og kom trygt tilbake til Irland tre år gammel.

Gjennom oppveksten lærte han seg å spille gitar, der han forsiktig startet å komponere egne melodier. Faren var en kjent irsk tenor, slik at sangskatten hadde han fått inn så og si fra fødselen av.

Sean utdannet seg imidlertid til elektriker, mens han sammen med broren Mick etter skolegangen ble medlem av gruppen Rob Strong Band. De opptrådde på klubber og barer i Dublin, uten tanke på å satse på noe større oppmerksomhet.

Logans karriere begynte å ta nye retninger i 1976, da han 22 år gammel fikk en rolle i oppsetningen Adam and Eve. Inspirert av artistlivet dannet han to år senere Johnny Logan Band, som fikk utgitt et par singler uten noen større suksess. Det var også første året han brukte artistnavnet, foran sitt egentlige Sean Sheerard.

Han fikk en del oppmerksomhet med låten Angie gjennom den irske nasjonale finalen av Eurovision i 1979, der han plasserte seg nummer tre. Logan ble deretter stående midt mellom en strandet musikalkarriere og en haltende start på popmarkedet, og karrieremessig fikk han problemer med å etablere seg til tross for fine tilbakemeldinger på stemmen og en pris som årets nykommer i musikkpressen.

What’s Another Year ble deretter hans andre forsøk på å representere Irland i Eurovision, og denne gang bar det helt til topps – også internasjonalt. Balladen, som hadde mer til felles med datidens radiolåter enn tilsvarende Eurovision-vinnere, ble deretter en stor suksess i hele Europa – og var i USA også noen få plasseringer unna i svippe innom Billboards popliste.

Låten glemmes av en eller annen grunn når både fans og presse oppsummerer vinnere av Eurovision, men den er ennå i dag en av tidenes mest suksessrike vinnere fra konkurransen.

Selskapet Epic signerte ham internasjonalt, men kontraktsmessige problemer oppstod og to singler utgitt samtidig floppet stort i hele Europa. Heller ikke albumet ble noen suksess, og på slutten av året ble Johnny Logan raskt plassert i glemmeboken.

Logan forsvant både fra lister og overskrifter, men han ønsket på ingen måte å gi opp den suksessen han hadde fått en solid smakebit av. Etter et par tunge år, startet han å få andre irske navn til å spille inn låter under sitt egentlig navn – og i 1984 sang Linda Martin hans Terminal 3 nesten til topps igjen for Irland i Eurovision-finale.

Sakte kom også tanken om revansjere seg selv – og i 1987 stod han tilbake på scenen for Irland. Han vant, fikk en ny topphit med Hold Me Now – og denne gangen klarte han å etablere seg til å kunne leve videre av karrieren.

I Norge fikk han senere fin suksess med sine irsk-klingende innspillinger. Og så må det jo nevnes at han som låtskriver vant Eurovision også en tredje gang i 1992.

What’s Another Year har Logan selv spilt inn på nytt minst et par ganger – senest i 2010, slik at originalversjonen i dag ennå er helt borte fra strømmetjenestene.


JOHNNY LOGAN (f. 1954)
What’s Another Year
(Shea Healy)
1980 Epic
Produsert av Bill Whelan
Utgitt på albumet What’s Another Year