Kate Bush – Babooshka

Kate Bush gikk inn i 80-tallet som en musikalsk labyrint og etablerte seg nå som et av britenes mest spennende kvinnelige navn.

Babooshka ble hennes andre – og største hitstingle – i Norge, og med låten og albumet Never for Never gjenvant hun både publikum og musikkvitere. Andrealbumet Lionheart hadde nemlig blitt utgitt vel hastig etter gjennombruddet og fikk ikke samme gode mottakelse som debuten The Kick Inside noen måneder tidligere.

Babooshka handler ikke om en russisk bestemor, men derimot om en kone som skriver et brev undertegnet det russiske uttrykket, som en test mot ektemannens lojalitet.

Albumet gikk rett til topps på de britiske listene, noe en kvinnelig artist aldri hadde gjort tidligere. I Norge ble låten stanset av hjemlige rockehelter i The Kids og måtte ta seg til takke med en andreplass. En lignende plassering fikk ikke Bush igjen i Norge før 2011-utgivelsen Director’s Cut.

Etter denne suksessen tok Kate Bush det adksillig roligere. Hun kuttet ut konserter, og la mer vekt på å presentere musikken gjennom finurlige og egenproduserte videoer. Det gikk gjerne opp mot tre år mellom kommende utgivelsene, noe som ikke var vanlig fra selv store navn dette tiåret.

Bush fikk ingen flere hitsingler i Norge, men forble en godtselgende albumartist. Etter et lite mellomspill med The Dreaming i 1982, ble utgivelsen Hounds of Love en stor suksess tre år senere – og låten Running Up That Hill ble en topp 10-hit hjemme i Storbritannia. I 2022 fikk den noe av en renessanse, og ble en av senvårens aller største låter etter bruk i Netflix-suksessen Stranger Things.

Hun opptrådde live med Peter Gabriel året etter på duetten Don’t Give Up, fra Gabriels storselger Up.

The Sensual World i 1989 ble nok en suksess, mens hun forsvant noe med 1993-utgivelsen The Red Shoes. Etter dette trakk hun seg tilbake grunnet familie, og først i 2005 kom et comeback med albumet Aerial som viste at hun slett ikke var glemt.

I 2011 kom hele to album, der Director’s Cut egentlig var en samling uutgitte innspillinger – mens 50 Words for Snow bestod av helt nye låter.

Bush avslo å opptre under seremoniene i London-OL i 2012, men hun spilte inn en ny versjon av Running Up That Hill som ble spilt mot slutten av avslutningsseremonien.

Kate Bush er for britene nesten en mytespunnet artist, der hun helt bevisst alltid har vernet privatlivet mot den kommersielle karrieren. På midten av 90-tallet måtte overivrige britiske journalister gremmelig konstantere at hun hadde klart å skjule sønnens fødsel fore pressen i to år, noe som falt redaktørene for den største sladderpressen nokså tungt for brystet.

Med sin perfeksjonisme og originalitet har Kate Bush overlevd de fleste nye trender innen popmusikken. Det finnes det bare en Kate Bush, har det blitt sagt. Og det er også grunnen til at Kate Bush har fortsatt med godt mottatte utgivelser helt siden debuten i 1977.


KATE BUSH (f. 1958)
Babooshka
(Kate Bush)
1980 EMI
Produsert av Kate Bush, Jon Kelly og John L Walters
Utgitt på albumet Never for Never