Lipps Inc. – Funky Town

Funky Town var der 70-tallet møtte 80-tallet og et ypperlig bevis på hvordan en låt overlevde både artist og opphavsmenn.

Lipps Inc. ble uttalt som Lipp Sync: På norsk enkelt og greit oversatt til miming. Og prosjektet som var rent og kjært studiobasert, fremførte aldri låtene sine live. Musikkvideoen, som av en eller annen forunderlig grunn stadig vises jevnlig på mangfoldige musikk-kanaler, viser noen helt andre ansikter enn bakmennene og vokalist Cynthia Johnson.

Lipps Inc. var hjertebarnet til Steve Greenberg, en musiker og produsent fra Minneapolis. Han hadde i mange år arbeidet med funk og disco uten noe større suksess, da selskapet Casablanca fanget interesse for låten Rock It i 1979.

Singlen ble en minihit i USA, og Greenberg fortsatte arbeidet med en oppfølger og et album ved hjelp av en haug studiomusikere, frontet av 1976s Miss Minneapolis: Cynthia Johnson.

Oppfølgeren ble nettopp Funky Town, som ble en verdensslager og kanskje den virkelig siste store farsotten innen discoen – selv om sporet også hadde elementer fra både pop og funk i seg. Med sin nokså markante bruk av synther i bass og trommer, pekte den også fremover mot den typiske amerikanske østkyst-popen som snart skulle føre et kommende navn som Madonna frem i rampelyset.

Imidlertid klarte Lipps Inc. selv aldri å oppleve noen videre suksess, og samtlige singler og album etter Funky Town ble gedigne fiaskoer. Kun et par-tre spor snek seg inn på de amerikanske klubblistene, men de var langt fra plasseringer på de offisielle låtlistene.

I 1983 skrinla Greenberg hele prosjektet og trakk seg mer og mer ut av musikkbransjen, til han i dag jobber som webdesigner med eget firma. Inntektene fra Funky Town har nok sikret ham en godt start slikt, for låten har med jevne mellomrom gjennom årene blitt gitt ut både i nye versjoner og i 1980-utgaven.

Vokalist Johnson vendte til kirke og gospel, og først utpå 2010-tallet vendt hun tilbake til studio – i en helt annen sjanger enn suksessen sammen med Lipps Inc.

For noen av studiomusikerne, som platepublikumet aldri så, ble fremtiden derimot noe lysere. Flere av disse samarbeidet nemlig tidlig med medlemmer av The Revolution, backinggruppen til en adskillig større stjerne fra Minneapolis:

Prince.


LIPPS INC.
Funky Town
(Steven Greenberg)
 1979 Casablanca
Produsert av Steven Greenberg
Utgitt på albumet Mouth to Mouth