Michael Jackson – Don’t Stop ‘Til You Get Enough

Michael (Joe) Jackson var ennå i 1980 ung og lovende, og selv om hans første voksne utgivelse ble en stor suksess – var han allikevel mer et kommende talent enn en superstjerne.

I alle fall i Norge.

Av forunderlige grunner var Don’t Stop ‘Til You Get Enough ikke bare den første listetopperen noensinnere fra en i Jackson-familien: Den var faktisk den første singlen noensinne som kom inn på VGs single- og albumlister.

Selv klassikere som I Want You Back og I’ll Be There hadde aldri fanget norske platekjøperes oppmerksomhet.

Jackson 5 – eller The Jacksons som de hadde døpt seg om til i 1975- hadde vært et fenomen hos amerikanerne i flere år. De platedebuterte på Motown med Michael som litt av en yndling i 1969, med kyndig moderlig veiledning av Diana Ross.

Frem til 1972 hadde de enorm suksess i USA, og Michael selv ga ut fire soloalbum som barnestjerne i årene 1972 til 1975. Sistnevnte år forlot både han og brødrene Motown til fordel for CBS (Epic), og han valgte da å gi foreløpig opp solokarrieren til fordel for nå omdøpte The Jacksons.

I 1978 medvirket han sammen med Diana Ross i filmenThe Wiz, mens han samtidig startet forberedelsene til sitt første soloalbum på egne føtter. Off the Wall kom i hyllene i august 1979 og var en bevisst motvekt til musikken han jobbet med sammen med brødrene.

Albumet ble meget godt mottatt i musikkpressen, og både Jackson og produsent Quincy Jones fikk skryt for et moderne lydbilde, samtidig som røttene til Jackson kom klart frem med sjangre som soul og funk hele tiden liggende som en grunnmur på låtene.

Don’t Stop ‘Til You Get Enough var klart inspirert av discoen, og singlen kom i butikkhyllene akkurat i riktig tid før sjangren forsvant helt fra listene – i alle fall i USA. Låter og singler fra albumet som Rock With You og She’s Out of My Life ble populære gjennom hele Jacksons karriere, selv om det var tittelsporet som sørget for hans andre hitsingle i Norge. Tidlig på vinteren 1980 klatret låten Off the Wall opp til en nummer 4 på VGs singleliste.

Flere låtskrivere på Off the Wall skulle samarbeide med Jackson også videre. Navn som Paul McCartney og Stevie Wonder bidro på låtskriversiden, mens Rod Temperton skulle bli langt mer markant på Thriller. Også Carole Bayer Sager og en på den tiden forholdsvis ukjent David Foster var bidragsytere.

Til tross for store salgstall og pressens sammenligninger med et navn som Stevie Wonder, forsvant imidlertid Off the Wall i glemmeboken nokså raskt etter suksessen i 1979 og -80. De virkelige høye salgstallene for utgivelsen, kom først i ettertid i ly av suksesser som Thriller og Bad.

Michael Jackson var i 1980 ennå et talent – og ungt og stort talent. To år senere skulle han vende opp ned på popmusikken og skape nye trender, både musikalsk og visuelt.


MICHAEL JACKSON (1958-2009)
Don’t Stop ‘Til You Get Enough
(Michael Jackson)
1979 Epic
Produsert av Quincy Jones og Michael Jackson
Utgitt på albumet Off the Wall