Paul McCartney – Coming Up

Det som skulle bli McCartneys første soloutgivelse på ti år – og hans andre etter oppløsningen av Beatles – startet som en rekke demoer spilt inn i Skottland sommeren 1979.

Intensjonen var slett ikke å utgi et eget soloalbum, og flere av låtene ble i månedene som kom vurdert som materiell til et kommende Wings-album. Coming Up ble også spilt på flere Wings-konserter, og senere også gitt ut i live-innspilling i flere land.

Etter sin første solosingle siden 1970 med julelåten Wonderful Christmastime, startet McCartney og Wings en turne i Japan: Noe som ikke var helt enkelt å få til grunnet McCartneys noe brokete historie med oppholdstillatelse i landet grunnet tidligere marihuanabruk.

Historien gjentok seg. McCartney ble hanket inn av japanske myndigheter grunnet funn av stoffet, Wings-turneen ble avlyst – og Paul måtte sitte ni dager innenfor murene.

Tilbake i Skottland revurdertes deretter planene for 1979-låtene, og Coming Up ble utgitt som førstesingle i sin egentlige utgave og føk høyt opp på listene på de fleste kontinentene.

Albumet McCartney II fulgte kort tid etter, og også dette satte spor av seg i solide listeplasseringer. Det til tross for at kritikerne var heller lunkne mot det heller alternative synth-pregede lydbildet, og i ettertid har musikkskribenter fortsatt å ha svært delte meninger om utgivelsen.

Andresingle fra albumet var låten Waterfalls, som så vidt klarte å karre seg inn på VGs singleliste midtsommers 1980.

Til tross for suksessen på egen hånd, valgte McCartney allikevel å satse på Wings fremover – og på høsten arbeidet han med konen Linda og Dennis Laine i studio. Arbeidet ble imidlertid avbrutt etter drapet på John Lennon i desember, og McCartney tok deretter nok en tenkepause over karrieren videre.

Endelig i 1981 ble så Wings formelt oppløst, og McCartney henvendte seg til George Martin for hjelp til neste skritt i karrieren. Han fikk også hjelp av navn som Ringo Starr, Eric Stewart fra 10cc – og Stevie Wonder under innspillingen.

Sammen med sistnevnte føk han til topps i 1982 i duetten Ebony & Ivory – og albumet Tug of War ble en solid suksess og starten på en liten og ny gullalder for McCartney som soloartist.


PAUL McCARTNEY (f. 1942)
Coming Up
(Paul McCartney)
1980 Parlaphone
Produsert av Paul McCartney
Utgitt på albumet McCartney II