Richard Clayderman – Ballade pour Adeline

Franske Philippe Pagès, som Richard Clayderman egentlig het, skulle få en av de større instrumentalslagerne på år og dag, da hans 1977-innspilling Ballade pour Adeline i løpet av 1980 ikke bare ble en millionselger – men også en pianostandard.

Artistnavnet Clayderman tok han fra en fjern slektning, mens Richard kom fra ingensteds fra ifølge ham selv.

Clayderman var et vidunderbarn på piano og fikk allerede som 12-åring undervisning på musikkkonservatoriet i Paris. Han var imidlertid tidlig klar over at han ikke ønsket å bli noen klassisk pianist, noe som også skyldes at familien slett ikke hadde råd til å finansiere en slik satsning. Clayderman endte dermed opp som en ettertraktet studiomusiker, som blant annet ble brukt av store franske navn på popscenen som Johnny Hallyday.

I 1977 ble han kontaktet av de etablerte komponistene Paul de Senneville og Olivier Toussaint, som akkurat hadde skrevet en ferdig en liten og søt pianosak dedikert til de Sennevilles nyfødte datter, Adeline. De mente Richards lette pianoteknikk og hans utseende, ville være midt i blinken for å spille inn og markedsføre låten.

Det ble starten på noe av en karriere for Clayderman, og Ballade pour Adeline viste seg å være en slik låt som uten noen stor markedsføring spredte seg på egen hånd over landegrensene via radio og TV-opptredener. Etter å ha vært stor i Frankrike, ble den en europeisk suksess mot slutten av 1979 og inn i det nye tiåret. I Storbritannia ble den en radioslager i 1980 – gjennom intens bruk i diverse reklamer.

Låten ble også en slags pianostandard som «alle» pianospirer kunne spille og levde videre ut tiåret i flere pianobøker – og er trolig blant de større salgssuksessene også i notebutikkene om man ser på nyere pianolåter.

Clayderman ble kjent som en romantiker og gentleman, noe som gjorde han svært populær innen det kvinnelige publikumet. Han drakk ikke, han røykte ikke – og hans største skandaler var to oppløste ekteskap. Oppmerksomheten ble ikke mindre i Norge av at Richard hadde skandinavisk blod i seg.

I et kort tidsrom fra 1979 til 1981 gjestet hele frem album de norske albumlistene, der Reveries i 1980 gikk helt til topps. Det kom imidlertid ingen ny ballade, selv om Clayderman lenge figurerte i norske kjendisblader i årene som kom.

Clayderman har holdt karrieren sin i live helt til i dag, og han har trofast fortsatt innen underholdningsmusikken – stadig vekslende mellom nye komposisjoner og innspillinger av standardlåter og popinnspillinger. Han er gjengitt i Guinness rekordbok som tidenes mestselgende pianist.

Hans foreløpig siste album kom i 2013 og het selvfølgelig Romantique.


RICHARD CLAYDERMAN (f. 1953)
Ballade pour Adeline
(Paul de Senneville/Olivier Toussaint)
1977 Sonet
Utgitt på albumet Ballade pour Adeline