Stevie Wonder – Master Blaster

Det måtte litt solskinn og en hyllest til Bob Marley, for å få Stevie Wonder tilbake på de norske singlelistene.

Selv nordmenn hadde latt seg sjarmere av Stevie i inngangen til 70-tallet, men klassikere som Superstitious og You Are the Sunshine of My Life hadde slett ikke overbevist det norske platepublikumet.

Fra 1970 til 1976 var det kun hans album Talking Book fra 1973 som hadde vært å se på VGs lister – og det med en svært uhøflig 24. plass i 1973. Egentlig godt gjort siden den offisielle betegnelsen ennå var Topp 20 for albumlistene.

På det britiske markedet, og spesielt i USA, var han derimot diger. Og utgivelsene hans bare steg i anerkjennelse for hvert album den første delen av 70-tallet. Det hele kulminerte i dobbletalbumet Songs in the Key of Life i 1976 – og da våknet Norge.

Albumet ble liggende over 30 uker på VGs albumliste, mens Wonder fikk sin første singlehit siden 1970 i velkjente Sir Duke. Og det skulle kanskje bare mangle!

Albumet ble belønnet med hele syv grammy-nominasjoner, og blir stadig stemt opp blant de fremste utgivelsene som noen gang er utgitt. Først og fremst viste det Wonders evne til å kombinere soul og r&b med andre sjangre, og en meloditeft som også fenget det tradisjonelle hvite publikumet.

Det skulle gå adskillig verre med den overambisiøse – og mislykkede – oppfølgeren The Secret Life of Plants fra 1979. Egentlig tenkt som et slags soundtrack til både en dokumentar og en bok, fenget den på ingen måter verken publikum eller kritikere.

Et år senere slo Wonder tilbake med Master Blaster som første låt fra albumet Hotter than July. Med klare referanser til reggae-musikken, la Wonder aldri skyld på at låten var en hyllest til Bob Marley. Og igjen maktet han å kombinere helt andre sjangre med en fin meloditeft – og i Norge ble utgivelsen liggende 16 uker inne på Topp 10.

Hotter Than July ble også godt mottatt, og inneholdt også en fin hyllest til Martin Luther King Jr. i Happy Birthday.

Både låt og album innledet en hyggelig periode for Wonder blant det norske platepublikumet. Frem til 1987 skulle han få flere singler inn på Topp 10 både alene og i duetter. Deriblant hans største låt noensinne.


STEVIE WONDER (f. 1950)
Master Blaster (Jammin’)
(Stevie Wonder)
1980 Motown
Produsert av Stevie Wonder
Utgitt på albumet Hotter than July