Sugarhill Gang – Rapper’s Delight

I 1980 var rap-sjangeren, breakdance og hip-hop kulturen ennå ukjente begrep for de store massene. The Sugarhill Gang endret dette og fikk tidenes første hit med en «preikelåt».

De første raplåtene hadde kommet på det kommersielle markedet i 1979, fanget opp av DJs og platepratere fra gatelivet og den voksende hip-hop kulturen i New York.

Blant de viktigste navnene i disse tidlige hip hop-tider, var Grandmaster Flash: En Flash som produsenten og mediemogulen Sylvia Robinson allerede hadde et godt øye til.

Syvlia Robinson, som var en ringrev innen amerikansk musikkliv med fokus på nye trender og sjangerblanding, dannet så Sugarhill Records – for å fronte Flash. Og nettopp Sugarhill Gang, som selvfølgelig hentet sitt navn fra selskapet.

Sugarhill Gang var Wonder Mike, Big Hank Hank og Master Gee. Egentlig het de Michael Wright, Henry Jackson, og Guy O’Brien – og gjorde senere lite ut av seg senere enn nettopp å være kjent som Sugarhill Gang fra 1980.

Rapper’s Delight var bygget på Good Times av Chics, og understreket hva som ble et varemerke innen sjangeren: Man lånte noen takter fra en og annen låt, la på noen nye rytmer – og rappet i vei over produksjonen. Det skulle gå et langt tiår før det ble vanlig å oppgi låtskriverne bak det lånte og samplede kompet, og da først etter adskillige rettstvister.

For Rapper’s Delights del, var vel låten omtrent glemt før Chics Nile Rodgers og Bernhard Edwards fikk navnene påklistret som opphavsmenn.

Det ble heller ikke slik at hip hop og rap i 1980 seilte opp som nye og store musikktrender, tvert om. Men påvirkningskraften skulle bli enorm og skape nye musikksjangre utover tiåret. Og først mot slutten av tiåret, skulle rap bli akseptert å bruke utover det grunnleggende hip hop-miljøet.

De tre karene i Sugarhill Gang hadde ingen forutsetninger til å bli en del av denne utviklingen, siden de var en sammensatt trio – skap av Sylvia Robinson. Men Rapper’s Delight fremstår som den første låten som skapte det første store og kommersielle søkelyset mot hip hop-kulturen.

Som gruppe ga ikke Sugarhill Gang ut noe nytt materiell etter 1985, men de har fra tid til annen samarbeidet med nyutgivelser og remikser av innspillingene av 80-tallet.


THE SUGARHILL GANG
Rapper’s Delight
(Sylvia Robinson/Henry Jackson/Michael Wright/Guy O’Brien)
På senere utgivelser ble også Bernard Edwards og Nile Rodgers kreditert som låtskrivere.
1979 Sugar Hill
Produsert av Sylvia Robinson
Utgitt på albumet Sugarhill Gang