Vazelina Bilopphøggers – Gi meg fri i kveld

Det som startet som et sprell til NM i rock i Oppland, men utviklet seg siden til en av norgeshistoriens mest populære og særegne fenomener.

Fra første stund kombinerte Vazelina Billopphøggers – fra starten av med backingkoret Vrakpant – gamle rockeklassikere med slagferdige og humoristiske tekster på Toten-dialekt.

Fra starten av var Eldar Vågan på gitar (f. 1960) og Arnulf Pausen på trommer (f. 1949) sentrale i gruppen. Jan Einar Johnsen, som først hadde vært en del av Vrakpant, ble også med videre på vokal og tangenter.

Etter den noe overrumplede seieren i den lokale NM-finalen og gjennom den like overraskende suksessen i 1980, ble Vazelina omorganisert slik vi kjenner den: Viggo Sandvik (f. 1951) kom med på vokal og Rune Endal (f. 1955) på bass.

Gi meg fri i kveld var en originalåt, men gjennom hele karrieren vekslet opphøggerne mellom halvgale oversettelser av 50- og 60-tallslåter og spor skrevet av i første rekke Eldar Vågan. Dette ble Vazelinas eneste hitsingle, men det stanset ikke opphøggerne utover tiåret.

De tre neste albumene etter debuten ble gitt ut årlig og ble også fine suksesser. Fra 1984-utgivelsen Fem fyrer med ved, ble Vazelina også blant de sikreste salgskortene innen bransjen. Sammen med en egen tegneserie, viste både gruppen og management at man kunne dette med markedsføring – og de siste årene av 80-tallet ble preget av storselgende utgivelser, og halvkasserte miniklassikere som Lada tel Hønefoss og Surfbrett.

På siden av plateutgivelsene etablerte Vazelina seg også som et populært showband på revy og scene, noe som etter hvert førte til at Endal trakk seg fra gruppen i 1990.

Platesalget falt noe på 90-tallet, men de forble populære på scenen. Hjulkalender laget til TV2s julekalender i 2000, fikk derimot en solid mottagelse og førte til at en ny generasjon ble kjent med Paulsens bilopphøggeri. Også samlealbumet Bedre hell’ all medisin gjorde et skarpt i 2005, mens Bensin på bålet to år senere ble Vazelinas siste album. Der var Viggo Sandvik erstattet av Kjetil Foseid.

Vazelina bestemte seg for å legge inn årene i 2018, men grunnet pandemien ble deres avskjedsturné aldri gjennomført. I oktober 2022 spilte de sin siste konsert for et utsolgt Oslo Spektrum.

Bak et godt gjennomtenkt «image» og sin humoristiske fremtoning både på scene og plate, fantes også en musikalsk dyktighet. Viggo Sandvik er en habil vokalist, og Eldar Vågan er en mer enn dyktig gitarist.

Begge har gitt flere soloalbum, men det skulle bli Sandvik som klarte det Vazelina aldri maktet: Å få en nummer 1 single i Norge. Den kom i 1988 med Fisking i Valdres.


VAZELINA BILOPPHØGGERS
Gi meg fri i kveld
(Eldar Vågan)
1980 Philips
Produsert av Jan Paulsen
Utgitt på albumet 24 timers service