ABBA – Super Trouper

ABBA gikk inn i sitt tiende år som gruppe på albumtoppen med Super Trouper – og med tittelsporet herjende på radio og høyt oppe på listene.

I Norge lå ABBA på årets første liste som nummer to på VGs album- og singleliste, slått av Barbra Streisand på begge. Låten var den siste som ble ferdigstilt til albumet, og den ble også kvartettens siste nummer 1 i flere land.

Utover tiåret ble den allikevel trukket frem for absolutt alt som virket utdatert og umoderne med ABBAs sound. Få ABBA-spor inneholder vel så mye ABBA i produksjon, tekst og melodi som Super Trouper. Det brydde ingen seg om i over gangen til 1981. Eller rettere sagt: Det var stadig veldig mange som ennå brydde seg om ABBA.

I et år da de store kringkasterne for alvor ble utfordret av mindre og smalere radio og TV-kanaler (om ikke i Norge), opplevde kvartetten stadig massiv radiospilling. Som ved tidligere utgivelser, var Andersson/Ulvaeus heller grådige i å gi ut singler utover to eller tre låter fra et og samme album. Dette var også noe av det unike av ABBA – mengden av låter som ble populære uten å ha blitt promotert eller utgitt å egen hånd.

Blant disse har vi fra Super Trouper i første rekke Happy New Year, men også svært så gjenkjennelige albumspor som Our Last Summer og On and On and On. Sistnevnte fikk riktignok et single-slipp i enkelte land. Og Happy New Year ble faktisk sluppet offisielt som single langt om lenge i 1999, i kjølvannet av suksessen med Mamma Mia.

Sommeren 1980 ble Lay All Your Love On Me ABBAs virkelig siste store klassiker. I noen svært få land ble denne utgitt som vanlig single, men på de største platemarkedene kom låten kun ut som maxisingle. I dette formatet ble den tidenes første som nådde en topp 10-plassering på de britiske listene.

ABBA forberedte samtidig også sitt siste studioalbum, The Visitors, som skulle bli anført av One of Us helt på tampen av året. Da startet imidlertid både kreativitet og samhold å sakte knake i sammenføyingene, men selv ikke da kunne noen ane omfanget av Fridas spådom fra tekstlinjene i Super Trouper:

«Part of a success that never ends.» sang hun. Og det ser jo ut som hun kan ha fått rett i det.


ABBA
Super Trouper
(Benny Andersson/Björn Ulvaeus)
1980 Polar
Produsert av Benny Andersson og Björn Ulvaeus
Utgitt på albumet Super Trouper