Beranek – Dra te hælvete

Akkurat mens lyden av andre nye norske navn som Jannicke og Marius Müller forsiktig startet å stilne, dukket det opp enda et nytt norsk navn som fikk stor oppmerksomhet. Denne gangen ante man imidlertid ikke hvem artisten egentlig var …

Dra te hælvete var en slags primitiv gutteromsinnspilt synthlåt, som jo egentlig hadde et helt riktig antidop-tema i seg. Derimot førte selvfølgelig refrenget og tittelen til bannlysing av NRK, i følge ryktene etter en enslig gjennomspilling på datidens mest populære popshow, 10 i skuddet.

At Beranek deretter kommuniserte til pressen via mikrofon og høytaler gjennom en vegg, uten å vise seg foran fremmøtte journalister, hevet jo bare medieomtalen og oppmerksomheten.

Selv om låten kun fikk en enslig uke på toppen av VGs singleliste, ble den allikevel året mest solgte single – noen hundre eksemplarer foran Jannickes Svake mennesker. Akkurat det skyldes nok tiden av året, der Beranek hadde adskillig sterkere konkurrenter på sommeren enn hva Jannicke hadde hatt noen måneder tidligere.

Da Espen Beranek Holm omsider ble «avslørt» (Beranek er et familienavn), ble det så starten av en lang og variert karriere som har vart like frem til i dag.

Som Espen Holm, vokste Beranek opp på Frogner med en anerkjent jazzmusiker som far, og en båndopptaker han hadde byttet til seg mot en moped. Han var inspirert av såvel Frank Zappa som Kraftwerk, og særlig sistnevntes synthbaserte musikk, kunne tydelig høres på Beraneks utgivelser.

Etter 1981 la han raskt om til en adskillig mer voksen synthpop, samtidig som han innledet samarbeid med en rekke band og artister. Hans egne utgivelser ble belønnet med en Spellemann for X-ray i 1983 og hyggelige salgstall med Trigger året etter. Imidlertid fikk ikke den «nye» Beranek like stor suksess som med 1981-singlen, og etter 1988 og et nokså labert mottatt album, la han så og si sin egen popkarriere på hyllen.

Samme året fikk han imidlertid en nummer 1 i Norge som The Retrievers, der han endevendte og samplet adskillige uttalelser av meteorolog Vidar Theisen til Heavy Metal. I disse årene var også i kortere eller lengre perioder involvert i band som Dronning Mauds Land, Mors Beste Barn, Langsomt Mot Nord og Ung Pike Forsvunnet.

Beranek var imidlertid ikke tapt til tross for en famlende solokarriere. Han var allerede kjent som en ivrig plateprater som «Dj» på flere av VGs kassettserie På Gang – og han hadde også lenge sin egen spalte i nettopp VG.

Hallo i uken ble hans tilholdssted i 20 år, mens andre stikkord for hans karriere de siste årene er LøvebakkenMaestro og Virtuos; sommerhows med Are Kalvø, samt sist en rolle i musikalen Shockheaded Peter på Det Norske Teatret.

Musikken var derimot ikke helt lagt helt på hyllen, og Beranek ga ut albumet Sensitive Dependence i 2013. Tre år senere kom en remiks av 1981-innspillingen av Todd Terje.


BERANEK (f. 1960)
Dra te hælvete
(Espen Holm)
 1981 Mind Expanding Records
Produsert av Espen Holm