Boomtown Rats – Banana Republic

Boomtown Rats var ved siden av The Police blant de beste eksemplene på hvordan en punkgruppe rett og slett ble for flinke for formatet, og bandet ble ganske raskt blant eksponentene for new wave-begrepet.

De hadde sin base i Dublin fra 1975, men kom raskt over til England og London hvor de fikk en rekke hitsingler og fin oppmerksomhet fra 1977 til 1981. Vokalist Bob Geldof hadde også et usedvanlig tak på journalister og publikum, der han ofte kom til ordet med akkurat hva han ville.

I 1979 hadde de hatt sin første hit i Norge med I Don’t LIke Mondays, som da svippet til en nummer 3 på våre lister. Også Someone’s Looking At You gjestet VGs singleliste i 1980, selv om irene vel kan sies aldri å ha fått det helt store gjennombruddet her.

Nettopp ved inngangen til 80-årene forsvant nok også Geldofs interesse for bandet noe, og han ble mer involvert i andre prosjekter. Foruten å stadig ta til ordet i mediene om både det ene og andre som var galt i denne verden, involverte han seg også på scene og i film. I 1982 medvirket han blant annet i filmversjonen av The Wall.

Banana Republic ble deres siste større suksess på de britiske øyene, og deres største single i Norge. Både på single og på album eksperimenterte Geldof og bandet nå med musikkstiler milevis unna punkbegrepet, og til tross for suksessen solgte ikke albumet Mondo Bongo (opprinnelig tenkt som Crazy Bongo) vel så mye som forventet. Låten var for øvrig et solid spark til hjemlandet, da bandet grunnet sine politiske ytringer ikke fikk lov å opptre på øyen.

Gitarist Cott forlot bandet året etter, og salgstallene formelig raste med de to neste utgivelsene. Det siste av disse, In the Long Grass, ble utgitt like etter Band Aid-prosjektet, som jo var Geldofs hjertebarn – og det var uten tvil en av grunnene til at bandet så og si ble oppløst like etter.

Deres opptreden på Live Aid-konserten senere på året, var gruppens siste farvel. Geldof fikk i Norge en hit på egen hånd i 1986 med This is the World Calling, men musikalsk var han egentlig borte fra kartet etter Band Aid.

I januar 2013 ble det annonsert at fire av de seks originalemedlemmene ble gjenforent, inkludert Geldof, til en rekke konserter og opptredener i både Irland og Storbritannia.

Dette ble feiret med et samlealbum, Back to Boomtown: Classic Rats Hits, som vel viste at ikke alt fra Boomtown Rats hadde overlevd tiårene like bra. De vil allikevel, og uavhengig av Geldofs senere prosjekter, bli stående tilbake som et navn som med på utviklet new wave-begrepet langt bort fra den opprinnelige og enkle punken.

I 2020 var de tilbake med et helt nytt album: Citizens of Boomtown. Det første på nesten førti år. Mottakelsen var vel ikke akkurat skyhøy.


THE BOOMTOWN RATS
Banana Republic
(Bob Geldof/Pete Briquette)
1981 Ensign/CBS
Produsert av Tony Visconti
Utgitt på albumet Mondo Bongo